Sikker betaling på nett

Betalingsmetodene for handel på internett har blitt flere med årene. Men de har også blitt mye sikrere. Etter innføring av nytt regelverk, gitt av EU direktivet PSD2, stilles det nå krav til signering når du gjennomfører en transaksjon. Du må verifisere at du er den du utgir deg for å være. At kortet du bruker faktisk er ditt. Du skal identifiseres med noe du har, og noe du vet.
Sikker betaling på nett

Mange betalingsløsninger som benyttes har hatt dette aktivert og benyttet i flere år, men det var ikke først nå før i 2021 at lovverket trådde ordentlig i kraft, og at alle må ha og bruke det. Mange hadde ikke teknologien helt i orden når deadlinen kom og måtte videreutvikle løsningene sine i en hast for å få støttet dette. Når man mister kunder og ikke kan ta seg betalt for varer og tjenester, er det utrolig hvor raskt man plutselig får løst ting.

I overgangen slet mange blant annet med å betale for lottokupongen på mobil, da løsningen i starten var ganske lite mobiloptimalisert. De fleste andre spill og casino sitene hadde løsninger på dette klart veldig tidlig. Så sånn stort sett så har overgangen gått veldig smertefritt.

Sikkerhet versus brukervennlighet

Sikkerhet går dessverre som kjent ofte ut over brukervennligheten. Derfor er det svært viktig at sikkerhetsløsningen også videreutvikles og blir enklere å bruke. Smerteterskelen skal være så liten som mulig for å gjennomføre et kjøp. I Norge har vi hatt gode løsninger man har kunnet tatt i bruk lenge, men nå ser vi at disse er i ferd med å bli enda bedre. Alle banker og finansinstutisjoner vil til slutt ha en egen app som gjør dette relativt raskt og enkelt. Men det fortsatt ingen tvil om at det var enklere før, når all denne sikkerheten ikke var påkrevd. Og det betyr at man fortsatt har en liten vei å gå før man har akseptable løsninger. Utviklingen kan ikke gå baklengs inn i framtiden.

Muligheter

Med PSD2 kommer det ikke bare regelverk og sikkerhetstiltak. Det kommer også en rekke muligheter for 3. parter som ikke er banker. Bankene har blitt nødt for å åpne opp og slippe andre til. Man skal for eksempel kunne velge andre kortleverandører enn sin egen bank met egen bankkonto. Har for eksempel ikke banken din støtte for ApplePay eller Google pay, skal du egentlig ikke være nødt til å bytte bank for å få dette. Men du skal etterhvert faktisk kunne velge å bruke en kortleverandør som har støtte for dette, og fortsette å bruke den gamle banken din som normalt. Ingen er egentlig så glad i å bytte bank. Men mange har tidligere gjort det av denne akkurat nevnte grunn.

Man skal også kunne bygge nye og spennende løsninger på toppen av bankens infrastruktur. Noe som gjør at vi nok snart vil se at det vil være mulig å betale, sjekke konto, overføre penger og mye annet i tjenester vi forbinder med helt andre ting. Kanskje man i nær fremtid kan spørre om betaling direkte i PDF-filen man sender ut til kunder. At man kan sende penger i iMessage eller tilsvarende kommunikasjons- og chattetjenester (noe vi ser en del av allerede). Eller hva med å betale en regning i Powerpoint?

Nye finansielle tjenester har allerede dukket opp. Man ser gründerselskapet innen fintech starter og slår seg opp, som tilbyr nye måter å spare, betale eller overføre penger på. Vennebetaling har lenge eksistert, og de første store som startet både i Norge og ellers i Europa hadde helt spesielle særavtaler med bankene for å få utført disse handligene. De nye regelverkene og API’ene gjør det mulig for betraktelig mindre aktører kan lage tilsvarende og til og med bedre løsninger enn de vi kjenner til i i dag.

Hvor skal vi videre?

Man ser med de nye direktivene at det nye og moderne møter og utfordrer det etablerte og tradisjonelle. Men skal man se litt bredere og lengre på det, så er det mange potensielle utfall vi kan se for oss skje innen finans innen relativt kort tid. Når selv de vanlige valutaene vi kjenner rundt i verden til og med blir utfordret. Det første nasjonen har allerede akseptert Bitcoin som et lovlig betalingsmiddel. Det er til og med påkrevd at bedrifter skal aksepterer det. Vi ser disse nye alternative valutaene ha en verdiøkning, isteden for en verdiutvanning med inflasjon som vi er vant til. Vi ser helt nye muligheter for sparing, med mye høyere renter enn de tradisjonelle bankene gir. Vi ser renter opp i 20 % og lån som betaler ned seg selv. Fremtiden er spennende for finans. Ihvertfall om man ser utenfor det etablerte.