Boliglån

Kjøp av bolig er som aller oftest den største investeringen man gjør. Et boliglån er noe man da må leve med største delen av livet. Prisforskjellene er store mellom de som tilbyr boliglån så det er viktig å velge det rette.

Når du skal ha et boliglån bør pris alltid være avgjørende. Nedbetaling av lån og renter er en av de største utgiftene en husholdning har, så det er viktig å holde dette til det minimale.

Vi anbefaler alltid at du sammenligner priser fra alle banker, noe du kan gjøre med vår boliglånskalkulator. Det er ingen vits i å være trofast med din gamle bank.

Prisforskjellene er store mellom de som tilbyr boliglån og vil også trolig variere veldig gjennom låneperioden. Det er derfor viktig å følge med litt underveis og bytte bank når det er penger å spare.

Flytte boliglån

Det å flytte et boliglån er en relativt enkel affære. Alle banker tilbyr det og vil hjelpe deg underveis. Det er en del av "gamet". Hos noen kan du gjøre det selv over nett og det går veldig raskt, men hos andre er det en litt mer manuell prosess som tar litt lengre tid. Men er renten riktig er det verdt ventetiden.

De fleste banker priser også renter på lån individuelt, så det også en mulighet for å ta kontakt og be om en lavere rente. Bruk vår boliglånskalkulator for å se hva du kan få andre steder, og si at du flytter dersom du ikke får det du vil ha. I mange tilfeller gir banken etter.

Det værste som kan skje er at du får et nei, og må gå igjennom prosessen og flytte boliglånet.

Hva består prisen av et boliglån av

Summen du betaler på boliglånet består av flere deler. En del er selve nedbetalingen av lånet, lånesummen fordelt på alle periodene lånet går over. Du har (den nominelle) renten, som er det som det koster på det gitte tidspunktet å låne penger.

Og til slutt så har du avgiftene banken tar. Summen av alt dette kalles for effektiv rente og avgjør totalsummen av det du må betale hver måned. Det er altså denne du skal se etter og ønsker lavest mulig.

Noen har fordeler

Er du fagorganisert har ofte store fordeler. YS, LO og andre organisasjoner har du store rentefordeler i gitte banker. Huk av for "Vis lån som forutsetter medlemskap" i vår boliglånskalkulator.

Alder har også en innvirkning, og her er det naturlig nok de unge som har rentefordeler. Grensen varierer mellom bankene, men at du er i starten av 30 årene holder det som oftest.

Såkalte grønne boliglån er også en ting fler og fler tilbyr. Dette gjelder for passivhus og andre klassifiseringer for miljøvennlige hus, som har lavt eller ingen energibehov. Noen hus genererer til og med mer energi enn de konsumerer, såkalte plusshus. Slike hus kan altså ha store rentefordeler. Les betingelsene nøye hos de ulike tilbyderene for å se om det er noe du har eller har muligheten til å oppnå.

Hvor mye kan jeg få i boliglån?

Det som avgjør hvor mye du kan få er inntekt og egenandel du skal bruke når du kjøper bolig. Hovedregelen som bankene må forholde seg er satt av regjeringens boliglånsforskrift. I all hovedsak forteller denne at man kan låne inntil 5 ganger inntekt. Her må du også legge inn andre lån du måtte ha, som billån, studielån og forbrukslån. Har du en medlåntaker så legger dere sammen og benytter samlet inntekt. Du kan heller ikke låne mer enn 75 % av boligens verdi, resten må du stille med i form av egenkapital.