Bitcoin – Hva er Bitcoin?

Bitcoin er den mest kjente og anerkjente kryptovalutaen. Den er både elsket og hatet - men det viser seg at den kan ikke ignoreres.
Bitcoin

Hva er Bitcoin

Bitcoin er en desentralisert digital valuta, også kalt kryptovaluta. Det er den mest kjente, utbredte, og mest verdifulle av sin sort. Det er også den første som tok i bruk blokkjedeteknologi. Den ble først produksjonssatt i januar 2009.

Bitcoin brukes som et betalingsmiddel, men kanskje av flere som et investeringsobjekt - da prisen per bitcoin har i hele sin eksistens vært svært volatil, samtidig som den over tid har steget voldsomt i verdi. Det finnes en rekke eksempler på de som i en tidlig fase benyttet Bitcoin til å kjøpe enkle varer som kaffe eller pizza for summer som 10 år etter tilsvarer flere titalls millioner kroner.

En Bitcoin deles opp i flere mindre enheter, kalt Satoshi. Det er 100.000.000 Satoshi i en Bitcoin. Satoshi kommer av navnet eller psaudonymet til personen med idéen bak Bitcoin, kalt Satoshi Nakamoto. Personen(e) bak dette navnet er foreløpig ukjent.

Hvor kan man kjøpe Bitcoin

Den enkleste måten i dag å skaffe seg Bitcoin på er å kjøpe det på en børs hvor man kan handle kryptovaluta. Det finnes en rekke slike hvor amerikanske Coinbase* er kanskje den største og mest annerkjente. I Norge har vi børsene NBX* og MiraiEx*.

Kjøpe og selge

En vanlig misforståelse er at man ikke lenger har mulighet til å kjøpe Bitcoin, grunnet at prisen har blitt så høy. Det stemmer sikkert for de aller fleste at man ikke har mulighet til å kjøpe en hel Bitcoin, men det er altså ingen problem med å kjøpe 0,00000001 Bitcoin, da valutaen er delelig ned til 8 desimaler. Du kan altså kjøpe Bitcoin for den summen du selv ønsker. Merk at noen børser har en lavere grense for hvor lite du kan kjøpe for, men det er som oftest satt relativt lavt. Det bør altså ikke være en grunn til å ikke anskaffe og eie Bitcoin.

Hvordan kjøpe Bitcoin

Bitcoin kan for de fleste enklest kjøpes på en børs, hvor en nøytral 3. part håndterer selve handelen. Du kan selvsagt også kjøpe direkte fra enkelpersoner eller selskap man stoler på.

Børser for kryptovaluta

De fleste børser kan du overføre penger til via enten bank/kredittkort eller bankoverføring.

Hvordan selge Bitcoin

Har kjøpt Bitcoin på en børs og oppbevarer de der, er det veldig enkelt å også selge de på samme sted. Men oppbevarer du de i en egen wallet, må du først overføre de til børsen. Når du har opprettet konto på en børs vil du få en egen adresse du kan sende til for så å selge de på børsen.

Hvordan investere

Den enkleste måten å anskaffe seg Bitcoin er for de aller fleste i gjennom en børs. Du kan velge å også oppbevare de der du kjøpte den, men når man er oppe i betydelig beløp kan det være lurt å flytte over i en egen wallet (digital lommebok) du selv har full kontroll og eierskap over. I løpet av den relativt korte levetiden kryptovaluta har hatt, er det mangfoldige børser som har blitt hacket og blitt utsatt for andre hendelser som har gjort at kundene har mistet alle pengene sine.

I denne sammenhengen kan det være greit å vite at Bitcoin er med teknologien som finnes i dag og i all nær fremtig ikke mulig å hacke direkte. Hendelsene som oppstått har vært grunnet svakheter i systemene rundt eller av menneskelige feil.

Hvorfor kjøpe og eie

Det finnes en rekke kryptovalutaer du kan kjøpe. Bitcoin er den første og største. Det er en begrenset ressurs, da det finnes og vil alltid finnes bare 21 millioner Bitcoins. I motsetning til andre kryptovalutaene og vanlige valutaer så trykkes det bare opp bare flere enheter ved behov.

Flere store selskaper har de senere årene gått til anskaffelse av Bitcoin, noe som er en sterk understøttende effekt for legitimiteten til valutaen. Av disse kan man nevne et av verdens mest verdifulle selskap, Tesla, samt Aker her hjemme i Norge.

Hvor mye er en Bitcoin verdt

Verdien på Bitcoin har gått fra 0 kr til veldig mye på sin relativt korte levetid. Den har hatt en gjennomsnittlig verdistigning på 200 % per år. Verdien av Bitcoin kan du se i vår valutakalkulator for Bitcoin.

Er Bitcoin anonymt

Om Bitcoin er anonymt kommer veldig an på. Alle overføringer som gjøres i blokkjeden er offentlig tilgjengelig informasjon og kan derfor spores. Dersom du har kjøpt Bitcoin et sted hvor du var nødt til å identifisere deg før du kjøpte, så er dine Bitcoin naturlig nok ikke anonyme. Man sier at i det tidspunktet en Bitcoin eller Satoshi har vært innom en børs, er den ikke lenger anonym og kan mest sannsynlig spores til personen som sitter på den.

Risiko

Det å handle alle former for verdipapirer og valutaer innebærer en viss form for risiko. Vær oppmerksom på at det er en teoretisk mulighet for at verdien av det du kjøper kan gå til 0. Benytt aldri penger på investeringer du ikke har råd til å tape.

 

* Financ kan motta en fortjeneste om du benytter tjenestene som er linket til i denne artikkelen. Dette er for å dekke utgiftene vi har med å drive dette nettstedet.