Lån

Lån er noe av de aller fleste av oss vil komme til å benytte oss av gjennom livet. Les om de forskjellige lånetypene og hvordan du kan få de beste prisene.

Lån må man som regel ha, og det er nok av aktører som ønsker å gi deg det. Du må bare velge riktig, og det riktige er ofte det billigste. Type lån som er det billigste er som oftest boliglån. Derfor kan det være lurt å se på et opplån på boliglånet ditt dersom du skal pusse opp eller kjøpe bil. Dette forutsetter at du har enten nedbetalt en del, og eller har hatt en god verdistigning på boligen din. Snakk med banken din, eller søk om ekstra lån i det du flytter boliglånet ditt til en bank med bedre rente enn du har i dag. Det finner du ved hjelp av våre lånekalkulatorer.

Store variasjoner på pris

Det er store variasjoner på renten du kan få på forskjellige lån. Ikke bare mellom de forskjellige bankene, men også innad i bankene. Mange opererer med individuell prising, noe som kan forstås som at de forsøker å få deg til å betale mest mulig rente, selv om de kommuniserer en annen rente utad. Og prisene som kommuniseres er såkalte "fra-priser".

Men dette gir også muligheter for den bevisste. Dersom noen betaler mer enn de må, gjør det at de kan gi bedre rente til den prisbevisste. Så en annen lånekunde kan finansiere at du får lavere rente. Så du må alltid være sikker på at du er den bevisste og oppmerksomme, slik at det ikke er du som finansierer naboens gode rente.

Kalkulatorer for lån

Ved hjelp av våre lånekalkulatorer finner du til enhver tid den beste renten for ditt lån.

Typer lån

Boliglån

Boliglån er rent økonomisk sett det beste lånet man kan ha. Det blir som oftest bare slått av studielånet på pris, og er derfor et av de siste du skal fokusere på å betale ned. For å få et boliglån er det pålagt å stille med minimun 15 % egenkapital, noe som automatisk gir deg en viss sikkerhet dersom boligprisene skulle synke. Det er svært sjeldent man i Norge har opplevd å ende opp med et større lån enn man har verdier for.

Boliglånet er også det største lånet man som oftest har, så renten her er spesielt viktig å holde så lav som mulig. Små forskjeller utgjør store beløp, både månedlig og ikke minst over hele låneperioden. Det minste du kan gjøre er å sørge for at du har riktig pris i din egen bank. Følger du ikke med kan det hende at du betaler mye mer enn det banken reklamerer med for å få nye kunder inn. Ofte er det nok å bare ta en telefon til banken og spørre om de kan gi deg en bedre rente. Men ikke gi deg med det. Sammenlign med de andre bankene i vår boliglånskaklulator, og ring tilbake og krev at du skal ha det samme som den billigste banken på det gitte tidspunktet er. Dersom de ikke matcher dette, så kan du like gjerne bytte. Du har ingenting å tape, annet enn penger - dersom du ikke følger med og ikke prøver deg.

Les mer om boliglån | Gå til vår boliglånskalkulator

Forbrukslån

Forbrukslån er ofte det dyreste lånet man kan ha. Det er et lån som gis uten noen form for sikkerhet. Det kan være en løsning for kortere perioder det er litt trangt, men man må være påpasselig med å ikke ta opp for mye og se at man har mulighet til å betale tilbake relativt raskt. Forbrukslånkalkulatoren gjengir den billigste renten en tilbyder opererer med. Det gjelder da å forhøre seg rundt hos flere før du bestemmer deg.

Les mer om forbrukslån | Les mer om kredittkort

Billån

Når du skal ha deg billån er egenkapitalen svært avgjørende for hvor lav rente du kan få. De laveste rentene får du ved egenkapital fra og med 50 %. Flere tilbydere lar deg fullfinansiere bilen, altså låne hele beløpet, men dette blir da ofte svært kostbart i forhold. Mange opplever da problemer når man skal selge bilen igjen, at man har mer lån enn det man får igjen for bilen. Fullfinansiering passer derfor best om man skal eie bilen i hele- eller største delen av låneperioden.

Les mer om billån | Gå til vår billånskalkulator

Lånebegreper

Annuitetslån

Et annuitetslån er et lån som betales ned med like store termingebyr helt til lånet er nedbetalt (gitt att renten er den samme gjennom hele låneperioden). Det medfører at rentedelen er stor i starten av låneperioden mens avdragsdelen er liten. Etter som tiden går blir avdragene stadig større.

Les mer om annuitetslån

Serielån

Et serielån har variable terminbeløp, store i begynnelsen men avtagende. Det er fordi avdragsdelen er lik i hele perioden, mens renten varierer derfor ut i fra hvor mye lån du har igjen.

Les mer om serielån

Rente lån

Rente er prisen man må betale for å låne penger. Når noen låner ut penger til en bank eller lignende gjennom å sette dem inn på en konto tjener man via innlånsrente fra banken. Når noen låner penger av banken må man betale lånerente.

Renten angis som oftest i prosent per betalingsperiode, for eksempel per år.

Les mer om rente

Nominell rente på lån

Nominell rente er renten uten andre kostnader medberegnet, slik som etableringsgebyr, termingebyr og lignende.

Effektiv rente på lån

Effektiv rente er nominell rente pluss de avgiftene banken eller utlåner legger på toppen av denne. Det er derfor spesielt viktig å se på den effektive renten når du skal søke lån. Nominell rente kan være lav, mens mye avgifter kan føre til en høy effektiv rente og deretter en høy sum du faktisk skal betale ned per måned og ikke minst totalt.

Terminbeløp

Terminbeløp er summen av renter, avdrag og de andre gebyrene man betaler per termin, som oftest per måned. I våre lånekalkulatorer sorterer vi etter terminbeløp per måned, da det er denne som vil bety mest for folk flest.

Termingebyr

Termingebyr er det beløpet som utlåner legger på toppen av avdrag og renter på lånet. Dette påvirker den effektive rente, så det er den du skal se ekstra på når du skal ha et lån.

Les mer om lån på wikipedia