Rente

En veldig enkel forklaring på hva rente er og hvorfor den varierer.

Rente er prisen man må betale for å låne penger. Når noen låner ut penger til en bank eller lignende gjennom å sette dem inn på en konto tjener man via innlånsrente fra banken. Når noen låner penger av banken må man betale lånerente.

Renten angis som oftest i prosent per betalingsperiode, for eksempel per år.

Hvorfor varierer den?

De fleste som har et lån vil oppleve at renten endrer seg. Pengemarkedet er som de fleste andre, de reagerer på pris og etterspørsel. I gode tider vil man merke at renten stiger og motsatt i dårlige tider. Dette fungerer da også som en selvjustering for økonomien. Når tidene er dårlige vil man bruke mindre av sin inntekt på å betjene lånene sine, og har mer penger å bruke på andre ting, som igjen vil få fart på økonomien igjen - og slik varierer det.

Man kan få en viss forståelse over nivået ved å se på NIBOR-renten, som er den renten bankene låner penger til, samt Norges Banks styringsrente.

Fast eller flytende rente

Mange får tilbud om å binde renten på lånet sitt til en fastsatt rente over en gitt periode. Denne renten som blir tilbydt vil være en del høyere enn den "vanlige" flytende renten. Dersom du binder renten tar du på mange måter et veddemål mot banken om at den flytende renten ikke skal gå over den faste renten du har blitt tilbydt - og at du i sum skal spare penger på dette.

Om det er lurt eller ikke å binde renten skal det ikke spekuleres i her. Men bankene vet godt hva de gjør i slike tilfeller og liker dårlig å tape penger.

Effektiv og nominell rente

Nominell rente er den renten du blir tilbydt et lån uten en del påslag og avgifter som termingebyr og oppstartsavgifter. Det er derfor den effektive renten du bør se etter når du skal ta opp et lån, da den inkluderer alle slike avgifter. Forskjellene mellom de to kan i noen tilfeller være store, spesielt på kortvarige lån.