VPN

VPN er kjekt for noen, og helt avgjørende for andre. Her forklares hva VPN er og hvordan det kan benyttes. Vi ser også på de aller beste VPN leverandørene du kan benytte.

Hva er VPN?

VPN står for Virtuelt Privat Nettverk (Virtual Private Network). Det er en tjeneste som lar deg koble til og bruke internett mer anonymt og sikkert. Det brukes i hovedsak til å forbedre din sikkerhet på nettet enda ett hakk, i tillegg til brannmur og antivirusprogramvare.

VPN

Alt du foretar deg på nett vil være fullstendig kryptert, og IP-adressen din vil være skjult.

Det er et absolutt must når du er på reise og benytter deg av usikre offentlige nettverk. Men det kan også være lurt å benytte seg av i ditt eget hjem.

VPN kan også brukes til en rekke andre ting. Det kan gi deg tilgang til tjenester som du ellers ikke ville hatt tilgang til. Som for eksempel din favorittstrømmetjeneste som enten er blokkert for deg, eller gir deg et annet utvalg ut i fra hvor du befinner deg. 

De beste VPN tjenestene

Hvorfor trenger man VPN?

Hovedsaklig er VPN et ekstra lag med beskyttelse for deg når du bruker og er tilkoblet internett. Men det finnes en rekke bruksområder og konkrete årsaker til at du bør bruke VPN.

Skjul IP-adresse

Hva er en IP adresse?

En IP-adresse er din avsender og mottaker adresse når du er på internett. Det er den som forteller en nettside eller andre tjenester “hvem” som etterspør data og som sier hvor data skal sendes til.

Din IP-adresse kan potensielt fortelle ganske mye om deg. Først og fremst vil den kunne si ganske nøyaktig hvor du oppholder deg. Men det er først når man sammenstiller data fra de forskjellige tjenester du har benyttet at en IP-adresse virkelig kan eksponere mye om deg.

På en nettside så kan du kanskje legge igjen navnet ditt, på en annen har du lagt igjen telefonnummeret ditt for å logge deg inn. I et nettforum har du kanskje skrevet noe annet om deg selv. Og i en chattetjeneste har du kanskje snakket privat og fortrolig med andre om en hel rekke ting.

De fleste tjenestene vi bruker på nettet er koblet sammen på forskjellige vis. Og derfor kan det være svært enkelt å samle alle små drypp av informasjon du legger igjen om deg selv til å lage en komplett og svært detaljert profil. Noen kan vite mer om deg enn deg selv.

Hvordan skjule IP-adresse

Selv om du er svært forsiktig og ikke deler noen informasjon, så vil det alltid være mulig å spore din IP-adresse tilbake til deg som person. Din internettleverandør vil til enhver tid vite din adresse, og de kan både finne på og selge informasjonen din og utlevere den på etterspørsel fra den som måtte spørre.

Når du bruker en VPN-tjeneste, så vil ingen lengre se din reelle IP-adresse. Det du gjør på internett vil ikke lengre knyttes til din IP-adresse. Samtidig er all trafikk kryptert, så ikke engang din internettleverandør vil vite hva du bruker internettlinjen din til.

Geoblokkering

Geoblokkering er en funksjon som brukes til å begrense eller blokkere innhold eller tjenester basert på hvor du befinner deg.

Det er flere grunner til at disse opprettes og brukes. Det kan være en butikk eller tjeneste som kun opererer i ett eller et utvalg land. Det kan være en nettavis som ikke tilbyr nyheter utenfor sitt definerte segment.

Veldig ofte er det politisk motivert. At myndigheter rett og slett driver sensur.

Men det som kanskje inntreffer oss i Norge oftest, er innholdsleverandører som ikke ønsker eller har rettigheter til å distribuere innholdet til alle land. Vi ser det til og med når vi bruker NRK nett-tv i utlandet, at alt ikke vil være tilgjengelig for oss slik vi er vant til.

VPN

Omgå Geoblokkering

Geoblokkering er noe man kan omgå ved bruk av VPN. Hos de fleste VPN-tjenestene kan du velge selv hvor det skal se ut for tjeneste eller innholdsleverandøren at du oppholder deg. Du kan reise fra Norge til USA eller India med et enkelt tastetrykk.

Plutselig kan alt innhold som tidligere har vært utilgjengelig for deg være tilgjengelig. Du kan nå få med deg USA-premieren uten å forlate huset ditt.

Unngå sensur

Vi i Norge er heldigvis relativt forskånet for sensur. Noen av våre internettleverandører har satt opp sperrer for visse typer innhold av ulovlig art - noe som ikke bør være særlig problematisk for de aller fleste.

Men bor eller besøker du derimot i et mer autoritært land, som Kina eller Russland vil virkeligheten være en helt annen. Da vil du være helt avhengig av VPN for å få tilgang til helt vanlige vestlige nyheter samt de aller fleste sosiale nettverk. Samt også andre helt vanlige nettsider og tjenester som vi er vant til å bruke.

VPNSikkerhetsmessig er det også lurt å benytte VPN i slike land, da myndighetene her er litt mer aktive i å snoke i internettbruker hos befolkningen.

Bedre sikkerhet

Når du bruker VPN vil all din trafikk gå kryptert over internett. Selv internettleverandøren din vil ikke kunne se hva du gjør på nettet. Er du utenfor hjemmet ditt, og bruker det tilgjengelige trådløsnettet på et hotell eller en café, så vil heller ingen der kunne se hva du gjør.

Men ikke nok med det. Tjenestene du benytter vil heller ikke vite hvem du er eller hvor du oppholder deg. De kan ikke se at du sitter hjemme eller på café. All trafikk er ikke bare kryptert, det vil gå igjennom en 3. part, som er din VPN-leverandør. Og bruker du en av våre anbefalte leverandører, så vil i hvert fall ikke vite hva du gjør. Det er deres foretningsmodell å tilby en sikker og anonym tjeneste. Og selv om de til og med ville finne ut av det du driver med, er det strengt tatt svært begrenset hva de faktisk ville fått tak i av informasjon.

Sikkerhet på reise

Når man er ute og reiser, har man stort sett alltid med seg en eller flere enheter som man kobler til Internett. Det er slik vi lever i dag. Vi er alltid tilkoblet.

Og mens vi reiser forventer vi også tilgang til internett. De fleste hotell, caféer, restauranger og til og med fly tilbyr dette. Men det man ofte ikke tenker på er hvor sikkert dette er. Og det vet man egentlig ikke. Man vet ikke om eier av nettverket har onde hensikter, eller om andre som bruker nettverket samtidig som deg har det.

Befinner du deg i tillegg i et mer autoritært land, kan det også være lurt å beskytte seg i tilfelle myndighetene ønsker å følge med på deg.

Derfor er det ekstra viktig å benytte seg av en VPN-tjeneste mens du er på reise. Alt du gjør blir kryptert, og du kan bruke nettet akkurat like ubekymret som du gjør ellers.

Overvåkning

Overvåkning av enkeltindivider skjer på nettet, det finnes det ingen som helst tvil om. Er du en PEP (Politisk Eksponert Person), offentlig kjent person, eller på en annen måte potensielt være interessant for myndigheter eller andre bør du spesielt være oppmerksom.

Helt vanlige mennesker kan også bli overvåket, helt uten grunn. Men dette er ofte mindre målrettet og tilfeldig, eller en del av en større innsamling av informasjon.

Mange arbeidsgivere ønsker også å følge med på hva du gjør mens du er på jobb. Kanskje spesielt etter det har blitt mye vanligere med hjemmekontor. Noen kan føle at de har mistet mye av kontrollen over sine arbeidstagere, og ønsker å ta kontrollen tilbake på mindre heldige måter.

Hvordan hindre overvåkning

En svært effektiv måte for å hindre overvåkning av det du gjør på internett er å benytte en VPN. VPN-tjenesten krypterer all datatrafikk mellom deg og de nettsidene og tjenestene du benytter deg av.

Bedre priser - spar penger

Nettbutikker og andre som selger tjenester på internett bruker såkalte algoritmer for å optimalisere inntjeningen sin. Og hva betyr egentlig dette? Jo, de forsøker å gjøre det slik at kunder betaler mest mulig for sine produkter og tjenester

Norge er kjent som et høykostland, noe som er svært attraktivt for de som selger varer og tjenester. Rett og slett fordi vi i Norge har både vilje og mulighet til å betale mer enn mennesker i lavkostland.

Alle vet at om du bare tar en tur over grensen til Sverige, så vil du se helt andre priser på ting. Reiser du litt lengre ned i Europa eller helt andre kontinenter, vil du se dette mye tydeligere.

Lønninger og betalingsvilje varierer enormt

Men du trenger ikke å bevege deg ut av landet for å oppleve dette i praksis. Det finnes flere eksempler mange vil kjenne igjen:

Det å kjenne handlingsmønster og oppførsel på nett er noe som er svært verdifullt og blir derfor også nøye studert. Jo mer man vet om deg, jo mer kan du utnyttes.

Kjøp varer i Norge fra utlandet

Det som er verdt å prøve er å koble deg opp med VPN fra et lavkostland i for eksempel Asia når du skal handle varer eller tjenester i Norge. Det antas da at du har lavere kjøpekraft, og i enkelte tilfeller vil leverandøren ta hensyn til dette og tilby deg lavere priser.

Kjøp varer eller tjenester i utlandet fra utlandet

Et godt tips om du skal kjøpe ikke-fysiske varer, som for eksempel programvare, streamingtjenester eller lignende. Her kan det være mye penger å spare, dersom du kjøper dette i et annet land. Noen land eller stater har ikke moms eller lignende avgifter, så du kan slippe unna disse. Samtidig så er tjenestene veldig ofte bare priset rimeligere i andre steder.

Et kjent eksempel er Netflix, som lenge har vært billigere i USA og i mange andre land. Her kan også valuta spille inn, siden du da vil betale i landets lokale valuta. Så sjekk med en valutakalkulator før du kjøper.

 

Et annet tips, ofte helt uavhengig av bruk av VPN. Logg deg inn i en av de kjente store klesbutikkene på nett. Legg til et eller flere plagg du ønsker å kjøpe, men ikke gjør noe mer enn det. Forlat siden og vent en dag eller to. Ofte vil du da motta en e-post med en vennlig påminnelse om at du har klær i handlekurven du glemte å kjøpe. Gjerne ofte med en nedsatt pris, rabattkupong eller lignende. Dette fungerer ikke alltid, men kan være verdt å forsøke om du har tid til å vente litt.

Ett siste tips, bruker du en tjeneste som du betaler for hver måned? Forsøk å kanseler tjenesten, selv om du ikke egentlig har tenkt å gjøre det. Mange av disse vil da tilby deg en periode på noen måneder med nedsatt pris dersom du fortsetter å bruke tjenesten. Vel verdt et forsøk.

Hvem trenger VPN?

Alle kan dra nytte av å bruke VPN, siden det er et ekstra sikkerhetslag for deg når du bruker internett. Det gir deg flere muligheter, med muligheten til å omgå satte begrensninger. Du kan til og med få bedre priser på varer og tjenester.

Men for noen er det nyttig med VPN, for andre er det avgjørende - til og med livsnødvendig.

Hvorfor bruke VPN i Norge?

Mange tenker kanskje at ens sikkerhet i Norge blir ivaretatt av seg selv. Ofte er dette tilfellet. Men når det kommer til internett, så er det som kjent globalt.

Du reiser på millisekunder til en nettbutikk i Sør-Afrika, eller en streamingtjeneste i USA.

Selv om vi har lovgivninger og lovnader i Norge som beskytter oss, så gjelder ikke disse over alt. Samtidig så er det ikke alle selv i Norge som er like pliktoppfølgende, som både bøyer og bryter loven fra tid til annen.

Med å bruke VPN har du en sikker kryptert tunell internett-trafikken din går igjennom. Hverken myndigheter, internettleverandør eller de du ellers deler nett med har mulighet til å se hva du driver med. Og du deler ofte nett med andre. Enten det er de i husstanden, eventuelle leietagere du har i huset der du bor, på jobb, eller når du er ute og benytter deg av offentlige trådløse nett.

Ut over sikkerhet, så vil du ha flere muligheter dersom du bruker VPN. Du kan med få tastetrykk la andre tro at du oppholder deg i et helt annet land enn Norge, og utnytte deg av muligheten det gir deg. Du kan til og med spare penger når du handler visse varer og tjenester.

Vi opplever minimalt med sensur i Norge. Men i den lille graden den eksisterer, kan du unngå denne ved bruk av VPN.

Hva skjuler VPN?

IP-adressen din vil være helt skjult når du bruker VPN. Du vil ha en IP-adresse synlig for de sidene og tjenestene du benytter deg av, men det vil ikke være din. Og den vil variere over tid. Du vil altså derfor ikke være mulig å spore ved bruk av IP-adresse.

En VPN vil kryptere all datatrafikk og sende den gjennom en sikker virtuell tunell. Det vil si at alt du skriver, alt du leser, alt du gjør vil være kryptert og umulig å se for andre. Selv ikke din internettleverandør vil ha muligheten til å vite hva du bedriver din tid på nettet med. 

Kan du spores når du bruker VPN?

Både ja og nei. Ved bruk av VPN kan du fremdeles spores, men av betydelig færre aktører og på færre måter.

Din internettleverandør, myndigheter og andre på nettverket du benytter vil ikke ha mulighet til å se hva du gjør, logge din aktivitet eller spore deg på noen som helst måte. Men de tjenestene du benytter deg av og de nettsidene du besøker har fremdeles mulighet til å spore deg. Men det gjør det betraktelig vanskeligere, samt enklere for deg å unngå.

Du kan fortsatt spores ved hjelp av cookies. Men med hjelp av den nyere EU-lovgivningen GDPR, er nettsideeiere pliktige i å la deg ta et aktivt valg om du tillater cookies fra dem eller ikke. Samt at det er svært enkelt å skru av muligheten for bruk av cookies i din egen nettleser.

Du kan fortsatt spores dersom du logger deg inn ett sted. Logger du deg inn på YouTube, vil Google ha mulighet til å spore din aktivitet fra Youtube, til søkemotoren Google og alle andre av deres tjenester. Logger du deg inn på Facebook vil de ha muligheten til å spore deg der og på tvers av deres tjenester.

Hvordan unngå sporing ved bruk av VPN

Du kan deaktivere cookies, eller slette cookies etter du har vært inne i en innlogget tjeneste. Da vil sporet ditt stoppe, og de har ikke lenger muligheten til å spore deg.

Den mest nyttige verktøyet andre har å spore deg på er din IP-adresse. Siden denne er skjult når du bruker VPN, har du alle muligheter til å bruke nettet helt anonymt. Men hvor anonym du ønsker å være er litt opp til deg selv.

Så ja, du kan spores når du bruker VPN - men du har større mulighet til å begrense det. Til og med unngå det.

Er det lov å bruke VPN?

I Norge er det fullt lovlig å bruke VPN. I de aller fleste land er det også lovlig å bruke VPN. I noen svært få autoritære land er dette ikke tilfellet, men håndhevingen av dette er ofte svært varierende. Muligheten de har til å finne ut av det er også svært begrenset.

Som besøkende vil det også være en forståelse for at mange er helt avhengig av å bruke VPN. Mange bruker VPN i jobbsammenheng for å få tilgang til interne tjenester i bedriften. Alle land har tilreisende som er der i jobbsammenheng, eller som er avhengig av å jobbe i deler av perioden de er der. 

Så å håndheve en slik eventuell lov for turister og andre besøkende vil derfor være veldig uheldig for dem selv.

Finnes det gratis VPN?

Det finnes gratis VPN tjenester. Noen gode, mange mindre gode.

Men det er en svært viktig generell regel du skal vite om gratis tjenester på internett: Alle må tjene penger. Dersom du ikke betaler for selve tjenesten du benytter, er det du selv som er produktet.

Hva betyr det?

Siden de ikke tjener penger for at du betaler for produktet, så tjener de fortsatt penger på at du bruker det.

Og hvordan gjør man det?

Man har som regel to måter å tjene penger på når man gir bort noe gratis. Enten så gjør man det med reklame, eller så selger man data om deg. Eller gjerne begge deler.

Så skal du velge en gratis VPN løsning, les gjennom avtalen godt før du benytter deg av den. Finn ut om deres forretningsmodell passer ditt bruk. Og i tillegg må du selv stole på at det de skriver virkelig er tilfelle.

Skal du bruke VPN for sikkerhet og anonymitet anbefales virkelig ikke gratis VPN.

Hvor trygt er VPN?

En VPN lager en kryptert virtuell tunell mellom deg og VPN leverandøren. Det finnes flere typer VPN med forskjellig grader av kryptering. Noen av de svakere krypteringene som benyttes er ikke å regne som sikker, mens andre bruker kryptering med opphav i det militære - som vil være umulig å knekke i all forutsigelig framtid.

Alle de VPN-tjenestene vi har testet og anbefaler ligger i denne siste kategorien.

VPN er altså ikke trygt i seg selv. Det kommer an på hvilken teknologi og hvilken leverandør du benytter deg av.

Hvor mye koster VPN?

Det finnes flere typer VPN. Noen er gratis, mens de fleste du kan stole på og som virkelig fungerer koster penger.

Alle de vi har testet, anbefaler og refererer til er betalingsbasert. Prisene varierer noe, spesielt ut i fra hvor lang avtaleperiode du ønsker å gå for. Det anbefales derfor å gå for en lengre bindingstid for å få en lavere pris.

Hvordan kan man surfe sikkert?

Hold deg oppdatert

Noe av det viktigste du gjør for å kunne surfe sikker er å holde alt av programvare  oppdatert til en hver tid. Dersom du bruker en mobil enhet, så må du alltid sørge for at operativsystemet er av den aller siste versjonen. Enten det gjelder iPhone eller iPad med sin iOS og iPadOS, eller en Andriodenhet. Samtidig må alle appene du har installert være oppdatert.

Antivirus

Du bør alltid ha en oppdatert og fungerende antivirusprogramvare installert.

Brannmur

Du bør ha en brannmur installert på din maskin og eller på hjemmerouteren din.

Oppdatert router

Det mange ofte ikke tenker på er at routeren din kan være utsatt for angrep. Dersom noen får til hjemmerouteren din, vil de kunne ha tilgang til hele hjemmenettverket ditt. Dersom den ikke automatisk oppdaterer seg selv eller den gir deg varsling når den trenger å oppdateres, bør du logge deg inn på den fra tid til annen og se om det er noe vedlikehold som må utføres.

Bruk VPN

VPN er et ekstra sikkerhetslag når du bruker nettet. Da har du en sikker og kryptert tunnel ut til nettet, samt at IP adressen din forblir skjult for andre.

Din egen bruk / nettvett

Ditt eget bruk er vel så viktig som all sikkerhetsteknologi.

Les også gjerne mer på nettvett.no om hvordan du skal opptre sikkert på nett.

Er det trygt å bruke VPN?

Bruker du en annerkjent leverandør, gjerne av de leverandørene vi har testet og anbefaler - skal det å bruke VPN være helt trygt. Går du for en gratis eller en mer ukjent leverandør er det noe mer usikkert. Leverandøren vi anbefaler på det sterkeste er NordVPN.

Ved å bruke VPN har du en ekstra sikkerhet når du bruker internett. All trafikken er kryptert og din IP-adresse vil være skjult.

?>