VPN

VPN er ikke bare for å gjøre det enklere å få tilgang til det du trenger. Det utgjør også en essensiell del av nettbasert sikkerhet og privatliv.

Definisjon av VPN

VPN, som står for Virtual Private Network (Virtuelt Privat Nettverk), er en teknologi utviklet med mål om å forbedre din digitale sikkerhet og privatliv ved å kryptere din online kommunikasjon. Gjennom å opprette en kryptert forbindelse via det ofte usikre internettet, tilrettelegger VPN for et sikret 'tunnel'-miljø hvor dine data kan overføres trygt. Ved å benytte VPN-tjenester, kan du nyte godt av forsterket anonymitet og sikkerhet. Dette oppnås ved å skjule din IP-adresse og kryptere din nettverkstrafikk, noe som skjermer deg fra både overvåking og potensielle datainnbrudd.

VPN

VPN fungerer som et tilleggslag av sikkerhet på nett, komplementerende til standard beskyttelsesverktøy som brannmur og antivirusprogramvare, ved å tilby en ekstra dimensjon av forsvar mot cybertrusler. Med VPN blir hver digitale handling du utfører på nettet kryptert, noe som sikrer dine data mot inntrengere, samtidig som din IP-adresse skjules for å bevare ditt personvern.

VPN er spesielt kritisk under reiser, hvor bruk av usikre offentlige Wi-Fi-nettverk øker risikoen for datalekkasjer, og VPN beskytter din digitale identitet. I tillegg er bruk av VPN i hjemmet en smart praksis for å sikre ditt nettverk mot eksterne trusler og bevare personvernet i ditt private miljø.

Utover sikkerhet, utvider VPN dine digitale horisonter ved å gi deg tilgang til tjenester som du ellers ikke ville hatt tilgang til, som for eksempel din favorittstrømmetjeneste som enten er blokkert for deg, eller gir deg et annet utvalg basert på hvor du befinner deg.

Hvorfor trenger man VPN?

Hovedsaklig er VPN et ekstra lag med beskyttelse for deg når du bruker og er tilkoblet internett. Men det finnes en rekke bruksområder og konkrete årsaker til at du bør bruke VPN.

Skjul IP-adresse

Skjuling av IP-adresse er en grunnleggende funksjon av VPN. Det beskytter din identitet på nettet og hindrer nettsteder og tjenester i å spore din geografiske lokasjon.

Hva er en IP-adresse?

En IP-adresse fungerer som din digitale identitet på internett. Det er den unike adressen tilknyttet din internettforbindelse, som brukes til å sende og motta data på nettet. Denne adressen forteller nettsider og andre online tjenester hvor de skal sende informasjonen som etterspørres eller de dataene du deler.

IP-adressen din kan avsløre mye om deg. Den gir en indikasjon på din geografiske plassering, ofte med overraskende nøyaktighet. Når forskjellige nettsider og tjenester samler og kombinerer dataene knyttet til din IP-adresse, kan de skape en detaljert profil om deg. Dette inkluderer ditt navn, telefonnummer, online kommentarer, og til og med private samtaler i chattetjenester.

Med utstrakt bruk av internett i hverdagen, fra sosiale medier til e-handel, blir disse dataene ofte samlet og analysert, noe som kan lede til betydelig tap av personvern.

Hvordan skjule IP-adresse

Skjuling av din IP-adresse er essensielt for å bevare ditt personvern online. Uten beskyttelse kan din IP-adresse lett spores tilbake til deg. Internettleverandører har også tilgang til din IP-adresse og kan teoretisk sett logge, selge eller utlevere denne informasjonen.

VPN tilbyr en effektiv løsning for å skjule din virkelige IP-adresse. Når du kobler til en VPN-server, tildeler den en ny IP-adresse til din forbindelse. Dette gjør at din faktiske geografiske lokasjon og identitet blir skjult. Nettsteder og online tjenester som du tilgår via VPN, vil bare se VPN-serverens IP-adresse, ikke din egen.

I tillegg til å skjule din IP-adresse, krypterer VPN all din nettverkstrafikk. Dette betyr at selv din internettleverandør ikke kan overvåke eller spore hva du gjør på internett. Denne krypteringen sikrer også at dine online aktiviteter, fra nettsurfing til filnedlastinger, er beskyttet mot innsyn og overvåkning.

Geoblokkering

Geoblokkering er en teknikk som brukes for å begrense eller blokkere tilgang til innhold eller tjenester basert på brukerens geografiske plassering. Denne praksisen er spesielt utbredt i digitalt innhold som strømmetjenester, men også i e-handel og nyhetstjenester.

Årsaker til Geoblokkering

Det finnes flere årsaker til implementeringen av geoblokkering:

Eksempler på Geoblokkering i Norge

I Norge opplever vi ofte geoblokkering med tjenester som NRK nett-TV når vi befinner oss utenfor landets grenser. Mange norske brukere finner at de ikke har tilgang til det samme innholdet som de ville hatt hjemme, på grunn av geografiske restriksjoner.

 

VPN

Omgå Geoblokkering

En effektiv måte å omgå geoblokkering på er ved bruk av VPN. VPN lar deg "virtuelt" endre din geografiske lokasjon ved å koble til servere i andre land. Dette kan for eksempel gi deg tilgang til en amerikansk versjon av en strømmetjeneste mens du fysisk befinner deg i Norge.

Ved å bruke VPN kan du altså effektivt "hoppe over" geografiske barrierer og nyte en mer global og ubegrenset internettopplevelse.

Unngå sensur

I Norge er vi generelt heldige med et relativt fritt og åpent internett. Lovlige restriksjoner fra internettleverandører rettes vanligvis mot ulovlig innhold, noe som sjelden påvirker den gjennomsnittlige internettbrukeren.

Sensur i Autoritære Land

Situasjonen kan imidlertid være ganske annerledes i land med mer autoritære regimer:

Bruk av VPN for å Unngå Sensur

VPN er et kraftig verktøy for å omgå slik sensur:

I land med høy grad av internettrestriksjoner, blir VPN en essensiell teknologi for å opprettholde tilgangen til et fritt og ubegrenset internett. Det gir brukere muligheten til å utforske, kommunisere og hente informasjon uten frykt for sensur eller overvåkning.

Bedre Sikkerhet

Bruk av VPN representerer et signifikant løft i din online sikkerhet. Når du aktiverer en VPN, blir all din internetttrafikk kryptert. Dette sikkerhetslaget er fundamentalt i å beskytte din digitale tilstedeværelse.

Kryptering av Data

Kryptering er kjernen i en VPNs sikkerhetsfunksjoner:

Sikkerhet på Offentlige Nettverk

VPN er spesielt nyttig på offentlige Wi-Fi-nettverk:

Anonymitet Online

VPN bidrar til å bevare din anonymitet:

Med VPN kan du være trygg på at dine online handlinger, fra surfing og streaming til online shopping og kommunikasjon, er private og beskyttet mot uønsket innsyn og datalekkasjer.

Sikkerhet på reise

Når man er ute og reiser, har man stort sett alltid med seg en eller flere enheter som man kobler til Internett. Det er slik vi lever i dag. Vi er alltid tilkoblet. Mens tilgangen til Wi-Fi på hoteller, kafeer, restauranter, og fly ofte er en velsignelse, er det viktig å være bevisst på sikkerhetsrisikoene som følger med offentlige nettverk.

Risiko ved Offentlige Nettverk

På reise er vi ofte avhengige av offentlige Wi-Fi-nettverk, men disse nettverkene kan være utsatt for en rekke sikkerhetsutfordringer:

Sikkerhet i Autoritære Land

For de som reiser til eller gjennom autoritære land, blir internettbruk et spørsmål om personvern og sikkerhet:

Viktigheten av VPN på Reise

Ved å bruke en VPN-tjeneste på dine reiser, kan du trygt nyte de digitale bekvemmelighetene uten å ofre ditt personvern og sikkerhet.

Overvåkning

Online overvåkning av enkeltpersoner forekommer oftere enn man skulle tro. Dette gjelder spesielt for PEP-er (Politisk Eksponerte Personer), offentlige personer, eller andre som kan være av interesse for myndigheter eller private organisasjoner.

Overvåkningens Omfang

Overvåkning kan forekomme på flere nivåer:

Hindre Overvåkning

For å beskytte seg mot uønsket overvåkning, er VPN en effektiv løsning:

I en tid hvor digital overvåkning blir stadig mer sofistikert, gir VPN et nødvendig skjold for å sikre privatliv og frihet på internett. For de som verdsetter deres personlige sikkerhet og anonymitet online, er en VPN-tjeneste et uunnværlig verktøy.

Hvordan hindre overvåkning

En svært effektiv måte for å hindre overvåkning av det du gjør på internett er å benytte en VPN. VPN-tjenesten krypterer all datatrafikk mellom deg og de nettsidene og tjenestene du benytter deg av.

Bedre priser - spar penger

Nettbutikker og andre som selger tjenester på internett bruker såkalte algoritmer for å optimalisere inntjeningen sin. Og hva betyr egentlig dette? Jo, de forsøker å gjøre det slik at kunder betaler mest mulig for sine produkter og tjenester

Norge er kjent som et høykostland, noe som er svært attraktivt for de som selger varer og tjenester. Rett og slett fordi vi i Norge har både vilje og mulighet til å betale mer enn mennesker i lavkostland.

Alle vet at om du bare tar en tur over grensen til Sverige, så vil du se helt andre priser på ting. Reiser du litt lengre ned i Europa eller helt andre kontinenter, vil du se dette mye tydeligere.

Lønninger og betalingsvilje varierer enormt

Men du trenger ikke å bevege deg ut av landet for å oppleve dette i praksis. Det finnes flere eksempler mange vil kjenne igjen:

Det å kjenne handlingsmønster og oppførsel på nett er noe som er svært verdifullt og blir derfor også nøye studert. Jo mer man vet om deg, jo mer kan du utnyttes.

Kjøp varer i Norge fra utlandet

Det som er verdt å prøve er å koble deg opp med VPN fra et lavkostland i for eksempel Asia når du skal handle varer eller tjenester i Norge. Det antas da at du har lavere kjøpekraft, og i enkelte tilfeller vil leverandøren ta hensyn til dette og tilby deg lavere priser.

Kjøp varer eller tjenester i utlandet fra utlandet

Et godt tips om du skal kjøpe ikke-fysiske varer, som for eksempel programvare, streamingtjenester eller lignende. Her kan det være mye penger å spare, dersom du kjøper dette i et annet land. Noen land eller stater har ikke moms eller lignende avgifter, så du kan slippe unna disse. Samtidig så er tjenestene veldig ofte bare priset rimeligere i andre steder.

Et kjent eksempel er Netflix, som lenge har vært billigere i USA og i mange andre land. Her kan også valuta spille inn, siden du da vil betale i landets lokale valuta. Så sjekk med en valutakalkulator før du kjøper.

Et annet tips, ofte helt uavhengig av bruk av VPN. Logg deg inn i en av de kjente store klesbutikkene på nett. Legg til et eller flere plagg du ønsker å kjøpe, men ikke gjør noe mer enn det. Forlat siden og vent en dag eller to. Ofte vil du da motta en e-post med en vennlig påminnelse om at du har klær i handlekurven du glemte å kjøpe. Gjerne ofte med en nedsatt pris, rabattkupong eller lignende. Dette fungerer ikke alltid, men kan være verdt å forsøke om du har tid til å vente litt.

Ett siste tips, bruker du en tjeneste som du betaler for hver måned? Forsøk å kanseler tjenesten, selv om du ikke egentlig har tenkt å gjøre det. Mange av disse vil da tilby deg en periode på noen måneder med nedsatt pris dersom du fortsetter å bruke tjenesten. Vel verdt et forsøk.

Sikre Fjerntilgang

VPN (Virtual Private Network) har blitt et avgjørende verktøy for bedrifter som støtter fjernarbeid eller opererer på tvers av flere kontorlokasjoner. Det spiller en sentral rolle i å sikre fjerntilgang til bedriftsnettverk.

Viktigheten av VPN for Fjerntilgang

Nå som fjernarbeid har blitt svært utbredt, er behovet for sikker tilgang til bedriftens ressurser fra eksterne lokasjoner mer kritisk enn noensinne.

Bruksscenarioer for VPN i Bedrifter

Sikring av fjerntilgang via VPN er ikke bare et spørsmål om praktisk tilgjengelighet; det er en kritisk komponent i en bedrifts sikkerhetsstrategi. Ved å implementere en robust VPN-løsning, kan bedrifter effektivt beskytte sin digitale infrastruktur samtidig som de støtter en fleksibel og dynamisk arbeidsstyrke.

Beskytte mot båndbreddestruping

Båndbreddestruping, utført av noen internettleverandører, er en praksis hvor hastigheten på din internettforbindelse blir bevisst redusert. Dette er ofte merkbart under aktiviteter som krever mye data, som strømming av video eller nedlasting av store filer. VPN kan være et effektivt verktøy for å motvirke denne praksisen.

Situasjoner der VPN Hjelper

Det er viktig å merke seg at mens VPN kan hjelpe mot båndbreddestruping, kan det i noen tilfeller også føre til en liten reduksjon i internettfarten på grunn av krypteringsprosessen. Likevel, for de som opplever regelmessig hastighetsreduksjon fra sin ISP, kan fordelene med å bruke en VPN overstige den minimale hastighetsnedsettelsen.

Forbedre tilkoblingsstabilitet

VPN (Virtual Private Network) er ikke bare et verktøy for sikkerhet og anonymitet, men det kan også spille en viktig rolle i å forbedre stabiliteten til din internettforbindelse. Dette er spesielt relevant i områder med begrenset eller upålitelig nettverkstilgang.

Stabilisering av Internettforbindelse med VPN

VPN i Fjernarbeid og Reiser

Mens en VPN kan forbedre tilkoblingsstabiliteten, er det viktig å velge en kvalitetsleverandør og en server som er geografisk nær deg for å minimere potensiell latens som kan oppstå på grunn av data som rutes gjennom fjerne servere. Ved å gjøre dette kan du optimalisere både hastigheten og stabiliteten til din internettforbindelse.

Hvem trenger VPN?

Alle kan dra nytte av å bruke VPN, siden det er et ekstra sikkerhetslag for deg når du bruker internett. Det gir deg flere muligheter, med muligheten til å omgå satte begrensninger. Du kan til og med få bedre priser på varer og tjenester.

Men for noen er det nyttig med VPN, for andre er det avgjørende - til og med livsnødvendig.

Hvorfor bruke VPN i Norge?

Mange tenker kanskje at ens sikkerhet i Norge blir ivaretatt av seg selv. Ofte er dette tilfellet. Men når det kommer til internett, så er det som kjent globalt.

Du reiser på millisekunder til en nettbutikk i Sør-Afrika, eller en streamingtjeneste i USA.

Selv om vi har lovgivninger og lovnader i Norge som beskytter oss, så gjelder ikke disse over alt. Samtidig så er det ikke alle selv i Norge som er like pliktoppfølgende, som både bøyer og bryter loven fra tid til annen.

Med å bruke VPN har du en sikker kryptert tunell internett-trafikken din går igjennom. Hverken myndigheter, internettleverandør eller de du ellers deler nett med har mulighet til å se hva du driver med. Og du deler ofte nett med andre. Enten det er de i husstanden, eventuelle leietagere du har i huset der du bor, på jobb, eller når du er ute og benytter deg av offentlige trådløse nett.

Ut over sikkerhet, så vil du ha flere muligheter dersom du bruker VPN. Du kan med få tastetrykk la andre tro at du oppholder deg i et helt annet land enn Norge, og utnytte deg av muligheten det gir deg. Du kan til og med spare penger når du handler visse varer og tjenester.

Vi opplever minimalt med sensur i Norge. Men i den lille graden den eksisterer, kan du unngå denne ved bruk av VPN.

Hva skjuler VPN?

IP-adressen din vil være helt skjult når du bruker VPN. Du vil ha en IP-adresse synlig for de sidene og tjenestene du benytter deg av, men det vil ikke være din. Og den vil variere over tid. Du vil altså derfor ikke være mulig å spore ved bruk av IP-adresse.

En VPN vil kryptere all datatrafikk og sende den gjennom en sikker virtuell tunell. Det vil si at alt du skriver, alt du leser, alt du gjør vil være kryptert og umulig å se for andre. Selv ikke din internettleverandør vil ha muligheten til å vite hva du bedriver din tid på nettet med. 

Kan du spores når du bruker VPN?

Både ja og nei. Ved bruk av VPN kan du fremdeles spores, men av betydelig færre aktører og på færre måter.

Din internettleverandør, myndigheter og andre på nettverket du benytter vil ikke ha mulighet til å se hva du gjør, logge din aktivitet eller spore deg på noen som helst måte. Men de tjenestene du benytter deg av og de nettsidene du besøker har fremdeles mulighet til å spore deg. Men det gjør det betraktelig vanskeligere, samt enklere for deg å unngå.

Du kan fortsatt spores ved hjelp av cookies. Men med hjelp av den nyere EU-lovgivningen GDPR, er nettsideeiere pliktige i å la deg ta et aktivt valg om du tillater cookies fra dem eller ikke. Samt at det er svært enkelt å skru av muligheten for bruk av cookies i din egen nettleser.

Du kan fortsatt spores dersom du logger deg inn ett sted. Logger du deg inn på YouTube, vil Google ha mulighet til å spore din aktivitet fra Youtube, til søkemotoren Google og alle andre av deres tjenester. Logger du deg inn på Facebook vil de ha muligheten til å spore deg der og på tvers av deres tjenester.

Hvordan unngå sporing ved bruk av VPN

Du kan deaktivere cookies, eller slette cookies etter du har vært inne i en innlogget tjeneste. Da vil sporet ditt stoppe, og de har ikke lenger muligheten til å spore deg.

Den mest nyttige verktøyet andre har å spore deg på er din IP-adresse. Siden denne er skjult når du bruker VPN, har du alle muligheter til å bruke nettet helt anonymt. Men hvor anonym du ønsker å være er litt opp til deg selv.

Så ja, du kan spores når du bruker VPN - men du har større mulighet til å begrense det. Til og med unngå det.

Er det lov å bruke VPN?

I Norge er det fullt lovlig å bruke VPN. I de aller fleste land er det også lovlig å bruke VPN. I noen svært få autoritære land er dette ikke tilfellet, men håndhevingen av dette er ofte svært varierende. Muligheten de har til å finne ut av det er også svært begrenset.

Som besøkende vil det også være en forståelse for at mange er helt avhengig av å bruke VPN. Mange bruker VPN i jobbsammenheng for å få tilgang til interne tjenester i bedriften. Alle land har tilreisende som er der i jobbsammenheng, eller som er avhengig av å jobbe i deler av perioden de er der. 

Så å håndheve en slik eventuell lov for turister og andre besøkende vil derfor være veldig uheldig for dem selv.

Finnes det gratis VPN?

Det finnes gratis VPN tjenester. Noen gode, mange mindre gode.

Men det er en svært viktig generell regel du skal vite om gratis tjenester på internett: Alle må tjene penger. Dersom du ikke betaler for selve tjenesten du benytter, er det du selv som er produktet.

Hva betyr det?

Siden de ikke tjener penger for at du betaler for produktet, så tjener de fortsatt penger på at du bruker det.

Og hvordan gjør man det?

Man har som regel to måter å tjene penger på når man gir bort noe gratis. Enten så gjør man det med reklame, eller så selger man data om deg. Eller gjerne begge deler.

Så skal du velge en gratis VPN løsning, les gjennom avtalen godt før du benytter deg av den. Finn ut om deres forretningsmodell passer ditt bruk. Og i tillegg må du selv stole på at det de skriver virkelig er tilfelle.

Skal du bruke VPN for sikkerhet og anonymitet anbefales virkelig ikke gratis VPN.

Hvor trygt er VPN?

En VPN lager en kryptert virtuell tunell mellom deg og VPN leverandøren. Det finnes flere typer VPN med forskjellig grader av kryptering. Noen av de svakere krypteringene som benyttes er ikke å regne som sikker, mens andre bruker kryptering med opphav i det militære - som vil være umulig å knekke i all forutsigelig framtid.

Alle de VPN-tjenestene vi har testet og anbefaler ligger i denne siste kategorien.

VPN er altså ikke trygt i seg selv. Det kommer an på hvilken teknologi og hvilken leverandør du benytter deg av.

Hvor mye koster VPN?

Det finnes flere typer VPN. Noen er gratis, mens de fleste du kan stole på og som virkelig fungerer koster penger.

Alle de vi har testet, anbefaler og refererer til er betalingsbasert. Prisene varierer noe, spesielt ut i fra hvor lang avtaleperiode du ønsker å gå for. Det anbefales derfor å gå for en lengre bindingstid for å få en lavere pris.

Hvordan kan man surfe sikkert?

Hold deg oppdatert

Noe av det viktigste du gjør for å kunne surfe sikker er å holde alt av programvare  oppdatert til en hver tid. Dersom du bruker en mobil enhet, så må du alltid sørge for at operativsystemet er av den aller siste versjonen. Enten det gjelder iPhone eller iPad med sin iOS og iPadOS, eller en Andriodenhet. Samtidig må alle appene du har installert være oppdatert.

Antivirus

Du bør alltid ha en oppdatert og fungerende antivirusprogramvare installert.

Brannmur

Du bør ha en brannmur installert på din maskin og eller på hjemmerouteren din.

Oppdatert router

Det mange ofte ikke tenker på er at routeren din kan være utsatt for angrep. Dersom noen får til hjemmerouteren din, vil de kunne ha tilgang til hele hjemmenettverket ditt. Dersom den ikke automatisk oppdaterer seg selv eller den gir deg varsling når den trenger å oppdateres, bør du logge deg inn på den fra tid til annen og se om det er noe vedlikehold som må utføres.

Bruk VPN

VPN er et ekstra sikkerhetslag når du bruker nettet. Da har du en sikker og kryptert tunnel ut til nettet, samt at IP adressen din forblir skjult for andre.

Din egen bruk / nettvett

Ditt eget bruk er vel så viktig som all sikkerhetsteknologi.

Les også gjerne mer på nettvett.no om hvordan du skal opptre sikkert på nett.

Er det trygt å bruke VPN?

Bruker du en annerkjent leverandør, gjerne av de leverandørene vi har testet og anbefaler - skal det å bruke VPN være helt trygt. Går du for en gratis eller en mer ukjent leverandør er det noe mer usikkert. Leverandøren vi anbefaler på det sterkeste er NordVPN.

Ved å bruke VPN har du en ekstra sikkerhet når du bruker internett. All trafikken er kryptert og din IP-adresse vil være skjult.

Merk

Denne artikkelen inneholder linker til tjenester hvor denne nettsiden kan tjene penger. Ved å benytte deg av disse linkene vil du få ønsket tjeneste, samt at du samtidig støtter vår framtidlige drift.

Les også:

Flere ressurser:

?>