Boliglån uten egenkapital

Er det mulig å få et boliglån uten egenkapital? Regelen bankene må forholde seg til er minst 15 % egenkapital. Men det finnes muligheter, vi ser på noen av de her.

Er det mulig å få boliglån uten egenkapital? I utgangspunktet så kan man ikke det sånn helt uten videre. Banken er pliktig å kreve minst 15 % egenkapital ved kjøp av bolig (les mer om belåningsgrad her).

Men det finnes alikevel muligheter. Vi ser på de forskjellige her.

Kausjonist

Den mest vanlige metoden å skaffe seg boliglån uten egenkapital er å benytte seg av en person som kausjonist. Mange vil finne det mest naturlig å benytte egne foreldre eller andre familiemedlemmer som kausjonister.

En kausjonist stiller seg økonomisk ansvarlig for deler eller hele boliglånet ditt. Kausjonisten vil da ofte stille med sikkerhet igjennom sin egen bolig - og vil med det bli kalt en realkausjonist. Denne kan da naturlig nok ikke være høyt belånt. Banken vil da ha en tilleggssikkerhet i denne boligen. Kausjonisten vil i praksis gi banken en garanti om at lånet vil bli nedbetalt. Kausjonisten vil derfor måtte ha evne til å overta den delen av lånet man står kausjonist for i sin helhet.

Det foreligger et stort ansvar å stå som kausjonist, og det foreligger en risiko for begge parter. Man må for all del gjøre det ytterste for sette en kausjonist i en vanskelig situasjon.

Kjøpe bolig sammen med noen

Har du samboer eller ektefelle er det ganske naturlig å kjøpe bolig sammen.

Statlig støtte - startlån fra kommune

Startlån fra kommunen du bor i skal hjelpe de som har problemer med å få lån til kjøp av egen bolig. Dette gjelder også når man ikke har hatt mulighet til å spare opp nok penger til egenkapital. Dette lånet vil da dekke kravet fra banken om egenkapital.

Merk at du må regnes som økonomisk vanskeligstilt, men alikevell ha mulighet til å betjene dine lån. Du må derfor ha en sikker inntekt og høy nok inntekt i forhold til lånesum. Startlån kan du søke hos Husbanken.

Topplån

Er du utenfor kriteriene for å få startlån fra kommune, er det fortsatt muligheter å ta opp lån for å dekke det du mangler i egenkapital. Dette kalles topplån. Dette har oftere en høyere rente en boliglånet.

Lån fra venner eller familie

Har du venner eller familie som har mulighet og som du er komfortabel med å spørre, så kan det være en fin løsning.

Sparing

Nå snakker vi strengt tatt boliglån uten egenkapital, men det er aldri for sent å begynne å spare. Har du ingen mulighet til å spare, så vil du som nevnt tidligere ha store sjangser å få lån hos Husbanken,