Billån
Når du skal kjøpe bil og trenger et billån, finnes det en masse tilbydere som ønsker å gi deg deg det. Pris er selvsagt helt avgjørende for hvilket lån du burde velge, og det billigste billånet finner du ved å sammenligne priser i billånskalkulator. Men det er også et par andre ting du bør tenke på.
Egenkapital til billån
Egenkapitalen er helt avgjørende for hvilken rente du kan få. Desto høyere egenkapital, desto lavere rente. I motsetning til boliglån så er det ingen krav fra myndighetene til egenkapital ved anskaffelse av et billån. Selv om flere tilbydere tilbyr fullfinansiering, altså lån helt uten egenkapital, så er det ikke alltid det er så lurt. Det er også ganske avgjørende for hvor lenge du tenker du skal beholde bilen.
Kan jeg låne hele beløpet?
Dersom du låner 100 % av bilens kjøpesum over for eksempel 5-8 år, så vil verditapet på bilen ofte være på mye mer enn hva du betaler ned. Så dersom du ønsker å selge etter bare ett år, så skylder du mest sannsynlig på det tidspunktet mer enn du eier. Skal du benytte deg av fullfinansiering så bør du egentlig beholde bilen selv gjennom hele eller mesteparten av låneperioden.
100 % belåningsgrad er ganske risikikofylt for utlåner nettop på grunn av det verditapet en bil har, så derfor beskytter deg seg mot tap ved å ha en høyere rente. Lånetilbyder har pant i bilen. Dersom en lånetaker ikke kan betale for seg, har vil banken overta bilen og selge den for å dekke inn det belånte beløpet. Et slikt lån blir å betrakte som et forbrukslån. Bare med litt bedre rente.
De beste prisene får du ved å stille en egenkapital på 50 %. 35 % egenkapital er også ofte et gyldent nivå og kanskje det de fleste stiller med. Sammenlign selv i vår billånskalkulator for å finne hva som lønner seg mest for deg.
Medlemskap kan gi fordeler
Det er enkelte medlemskap som kan gi deg en bedre rente når du tar opp et billån. Fagorganiserte i enkelte forbund som Akademikerne, LO og også NAF medlemmer kan til tider ha fordeler hos enkelte tilbydere. Huk av for "Vis lån som forutsetter medlemskap" i vår billånskalkulator og se om det er noe du kan dra nytte av.
Grønt billån
Såkalte grønne billån er også noe som ofte mer fordelaktig enn "vanlige" billån. De forskjellige lånetilbyderne har litt forskjellig regelverk for hva som går som grønt eller klimavennlig billån eller ikke. Noen setter grensen ved null-utslipp, altså elbil eller hydrogen. Andre har satt en øvre grense på CO2 utslipp, gram per kilometer. Det vil si at også en del mindre bensinbiler samt også større nye hybridbiler har muligheter til å komme under kravet hos noen. Sjekk pris med grønt billånskalkulator og sjekk betingelsene til den enkelte. Det kan i beste fall utgjøre en forskjell på dine månedlige utgifter.
Alternativ til billån
Dersom du har en bolig som er lite belånt etter noen år med nedbetalinger og prisvekst er det alltid en mulighet å refinansiere boliglånet og låne opp til kjøp av bil. Da vil du oppnå en mye mer gunstig pris enn ved et vanlig billån.
Dersom du har et rammelån (flexilån), kan du veldig enkelt ta ut penger til å betale ut bilen med en gang.
Renten på et boliglån kan være ned til den halve enn hva den er for billån. Det kan være lurt å sjekke pris på boliglån på samme tid som du skal kjøpe deg bil, selv om du ikke skal låne opp. Penger spart på boliglån kan være ekstra penger å bruke på en litt finere bil.
Hvor mye kan jeg ha i billån?
Hvor mye du kan ha i billån er veldig avhengig av hvilken risikoprofil lånetilbyder har. Reglene her er ikke like klare som ved boliglån. Tilbyder vil ta en helhetsvurdering av din økonomi og gi deg en tilbakemelding ut i fra dette. Når du skal kjøpe bolig så er regelen at du ikke skal ha mer lån enn 5 ganger husstandens inntekt. Siden de fleste i Norge eier sin egen bolig, og har både billån og boliglån så dette viktig å huske på. Billånet ditt bør ikke være større enn at det vil gå utover din evne til å kjøpe deg bolig.
Har du betalingsanmerkninger eller forbrukslån fra før så er sjansen mindre for å i det hele tatt få lån.
Så sjekk billånskalkulatoren hvem som har beste rente. Send inn lånesøknad, og du vil få svar raskt fra de aller fleste om du blir tilbudt lån eller ikke.
Bør jeg kjøpe ny eller brukt bil?
Å kjøpe en helt ny bil er for mange veldig stas. Å sitte hos en bilforhandler å skreddersy bilen med tilvalg helt etter eget ønske kan være forlokkende. Men økonomisk sett finnes dette ikke lurt i det hele tatt. Verditapet er på det aller største i det bilen ruller ut av butikken. Tusenlappene flyr avgårde for hver centimeter du kjører.
Det skal sies at det å eie en bil i det hele tatt ikke er økonomisk fornuftig. Du gjør noe dumt uansett, så hvorfor ikke gjøre det ordentlig? En bil kan for mange være mye mer enn en gjenstand. Den står for frihet og tilgjengelighet. Den frigjør tid og gjør deg mer effektiv. Og i den tiden vi lever i trenger den ikke å forurense heller.
Valget er ditt, men et tips kan være å finne en brukt bil av den typen du ønsker deg. En med nøyaktig de spesifikasjonene du ser etter, som er 1-12 måneder gammel og har gått under 10.000 km. Det er så godt som en ny bil med kanskje 20 % rabatt og vinterdekk inkludert i prisen.