Tre måter å spare penger på i vanskelige tider
Betal deg selv først
«Betal deg selv først» er en populær spareteknikk: Den innebærer å sette til side sparepenger før du gjør noe som helst annet med pengene dine. Tanken er å tvinge deg til å spare før du kjøper dagligvarer, gjør opp gjeld og betaler regninger. Dette er ikke alltid så lett når du har et stramt budsjett, men vi kan love deg at det vil utgjøre en forskjell om du gir det et forsøk og er disiplinert.
Beløpet du sparer er ikke så viktig som det å regelmessig bidra til sparekontoen. Hvis du klarer å sette av 500 kr i uken kan det bli 26 000 kr i løpet av et år! For å gjøre sparing til en rutine kan du sette opp automatiske trekk når lønningen kommer inn på kontoen. På denne måten trenger du ikke å tenke to ganger på å holde deg til planen.
Opprett et nødfond på en høyrentekonto
Et nødfond er et økonomisk sikkerhetsnett – og det er noe alle burde ha. Hva definerer en nødsituasjon? Det kan være alt fra et plutselig rørleggerproblem til å miste jobben. Nødfondet kan bidra til å dekke uventede kostnader, og selv om det kan ta en viss tid å bygge opp er selv et lite beløp bedre enn ingenting.
En høyrentekonto er et utmerket sted å oppbevare sparepengene sine for å være klar til «regnværsdager». Høyere renter på innskudd gjør at pengene vokser seg større over tid sammenlignet med å ha dem på en vanlig konto. Dessuten, i motsetning til investering i aksjer, vil penger på en høyrentekonto være forsikret og skånet for høye markedssvingninger.
Budsjetter mer, bruk mindre
Budsjettering handler ikke bare om å bruke mindre, det handler om å vite hvor mye du bruker og hva du bruker pengene dine på. Begynn med å gå nøye gjennom dine månedlige utgifter – en øyeåpnende øvelse som også er nøkkelen til å lage budsjetter som ikke sprekker. En av de mest populære måtene å spare penger på er 50/30/20-regelen. Slik fungerer det:
50 % av pengene bør gå til personlige behov, som boliglån, husleie, dagligvarer, bensin og regninger. 30 % av pengene øremerkes til morsomme ting som å spise ute, betting, handle klær, bøker og hobbyer – alt som ikke er et behov. De resterende 20 % av hver lønning bør gå utelukkende til sparing.
Det kan være utfordrende å spare i vanskelige økonomiske tider. Det er viktig å sette seg realistiske mål og bruke riktig sparekonto for din økonomiske plan. Men når det kommer til å bygge langsiktig rikdom og finansiell stabilitet er nøkkelen til suksess disiplin og tålmodighet. Husk at ingen beløp er for små til å spares.