Smartere betalinger i utlandet
Spar valutagebyrene
Kort i stedet for kontanter vil i utgangspunktet være godt nytt for de fleste nordmenn som ferierer i utlandet. Ikke bare slipper du å tenke på at du hele tiden må ha nok kontanter på deg. Det føles også mye sikrere å bære med seg et kort, fremfor massevis av kontanter. Turen til minibanken, det lokale bankkontoret eller Western Union skranken som har vært obligatorisk på tidligere besøk slipper du nå, og dermed også de dårlige valutakursene du sannsynligvis hadde blitt møtt med. Det meste virker i utgangspunktet mye bedre slik betalingene foregår i dag. Det er alltid fint å spare litt penger i en tid hvor en svak norsk krone sender prisen på utenlandsferien din oppover.
Allitd gå for lokal valuta
Med dette skulle man kanskje tro at nordmenn går 100 % bekymringsfrie betalinger i møte i utlandet. Du er definitivt på et spor hvor du kan spare mye penger, men helt fritt frem er det ikke. Du har kanskje selv erfart at du har brukt kortet ditt på en betalingsterminal og fått spørsmål om hvilken valuta du ønsker å betale med? Siden terminalen automatisk leser at kortet ditt er norsk vil den som «default» spørre deg om du vil betale i norske kroner eller lokal valuta. Det er lett å tenke at norske kroner er det riktige valget, siden det tross alt er norske kroner du har stående på konto. Men det er akkurat det du ikke skal gjøre. Banken som administrerer betalingen kommer nemlig til å gi deg en dårligere kurs, og transaksjonen blir dyrere enn om du velger lokal valuta. Du skal altså alltid velge valutaen for landet du er i, enten det måtte være amerikanske dollar, pund, euro eller en annen valuta. Aldri norske kroner så lenge du befinner deg i utlandet. Denne regelen gjelder enten du betaler i en butikk, på restaurant eller tar ut penger fra en minibank.
Sjekk ut disse elektroniske lommeboktjenestene
Nordmenn er også vant med å handle på tvers av landegrensene. Hjemme fra sin egen stue handler stadig flere varer fra Amazon i USA og på eBay i Storbritannia, eller på nettbutikker som ikke finnes i Norge. Også her kan det være mye penger å spare ved å gjøre smartere betalinger. Siden det som oftest handles i utenlandsk valuta på disse sidene er det også her en fare for å falle i en «valutafelle». Banken din legger nemlig inn en fortjeneste på å veksle for deg. Her ligger det store muligheter til å ta i bruk elektroniske lommebøker som kan gjøre denne jobben mye billigere. Det er noe betalingsmetoder Astropay, MiFinity, MuchBetter, PayPal og Jeton kan hjelpe deg med. Bare for å nevne noen av alternativene. Her kan du fylle på penger fra et norsk kort og noen ganger rett fra bankkonto, omgjøre det til en valgfri utenlandsk valuta til en lavere pris enn banken din gjør, og så bruke metoden til å betale med på nettsiden.
Ta i bruk disse tipsene for å gjøre betalingene dine i utlandet litt smartere du også!