Slik kan du begynne med investering som nybegynner 

Det å begynne med investering kan for noen virke veldig skummelt. Det trenger det absolutt ikke å være. For å begynne med investering trenger du bare litt startkapital, et sted å investere og viljen til å gjøre det. Det trenger ikke være verre enn det. 

Likevel så har vi selvfølgelig forståelse for at det kan virke skummelt. Det kan virke som et utrolig stort valg, men husk at du alltid kan selge aksjene dine eller investere i et nytt fond dersom du ikke er fornøyd med investeringen du har gjort. Vi skal gi deg noen gode tips til hvordan du kan komme i gang, slik at det kanskje blir litt lettere å ta det første steget. La oss ta en titt. 

Hvor mye må man ha i startkapital?

Når du skal begynne med investering for første gang så trenger du ikke å investere all verdens. Du kan velge å begynne smått også heller kjøpe noen flere aksjer eller investere litt mer i et fond senere hvis du føler deg mer komfortabel med det. Samtidig er det viktig å nevne at om du skal oppnå en betydelig avkastning, så må du nok investere litt mer enn bare en 500-lapp. Dersom du har muligheten og kan ta deg råd til det så kan du for eksempel begynne med et par tusen. Om det virker veldig skummelt kan du selvfølgelig spre investeringen din på to eller tre selskaper slik at det fordeles litt mer.

Uansett om du velger å investere i fond eller aksjer så er det viktig at du ser på dette som en langtidsinvestering. Ikke invester dersom du vet at du trenger pengene igjen om tre måneder. La pengene stå å vokse i flere år slik at du virkelig kan få oppleve at avkastningen blir betydelig. Det er selvfølgelig en mulighet for at man investerer feil, at ting ikke går helt etter planen, men så lenge du ikke har investert hele bufferkontoen din, så skal det nok gå fint. Det finnes også andre måter å investere på, som for eksempel binær handel hos https://www.binaryoptions.com/nb/. Denne formen for investering kan gi veldig god avkastning, men innebærer også høy risiko og er derfor bedre egnet for mer profesjonelle investorer og tradere.

Fond eller aksjer 

Så til det store spørsmålet: skal man velge fond eller aksjer. Det er kanskje ikke så lett å bestemme seg, og hvert fall ikke hvis man ikke har noen som helst erfaring med noen av de to alternativene. Fond er helt supert for deg som ønsker å spare over lenger tid og som ønsker bedre renter enn det du vil få på en sparekonto. Fond er med andre ord noen du investerer i over flere år, pengene vil ikke vokse spesielt mye over kort tid. Hvert fond har en profesjonell forvalter som styrer investeringene til fondet slik at du skal få en så god avkastning som mulig. De fleste fond regnes som en lavrisiko investering.

Du har også alternativet å kjøpe aksjer. Da kan du for eksempel opprette deg en aksjesparekonto som gjør det enkelt for deg å investere, kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten at du trenger å betale skatt underveis. Dette er en superenkel måte for deg å investere dersom du er nybegynner og ikke skal investere masse en gang i uka. Aksjer kommer ofte med en litt høyere risiko enn det fond gjør, men samtidig så gir det som oftest også en høyere avkastning. Det kan være litt vanskelig å vite hva man skal investere i, men det skal vi komme inn på i neste avsnitt. Husk at også aksjeinvestering kan være en langtidsinvestering – du trenger ikke å følge med hver dag og investere hver dag for å oppnå avkastning. 

Hva vil du investere i 

Etter at du har bestemt deg for om du ønsker å investere i fond eller aksjer, eller kanskje begge deler, så må du velge hvilken type fond du skal investere i og hvilket selskap du ønsker å kjøpe aksjer fra. Det er ikke alltid like lett å velge, men det kan være en god ide å lese seg litt opp hos for eksempel e24 eller høre på podcaster som pengepodden slik at du kan høre hva ekspertene har å si. Dette kan også føre til at du føler deg litt tryggere når du skal investere for første gang.

Likevel er det en tommelfingerregel det går an å følge. Du kan stort sett ikke miste store beløp dersom du investerer i selskaper som kan tilby noe vi har bruk for uansett hvordan den økonomiske situasjonen er. Uansett om Norge er i en økonomisk krise eller ikke så vil vi for eksempel alltid trenge mat og strøm. Det kan derfor være en ide å ta en titt på selskaper som operer innenfor disse markedene. Videre er det en trend å investere grønt, både når det kommer til aksjer og fond. Dette er fordi vi beveger oss inn i et grønt skifte, og foreløpig har det vist seg å være en god strategi å delta i dette skiftet.

Finne deg den perfekte investeringsplattformen 

Sist, men ikke minst må du finne deg en god investeringsplattform. Det finnes gode plattformer der ute som kun fungerer for investering. Her kan du også drive med andre former for investering som for eksempel Forex trading eller kryptovalutahandel, dersom det skulle interessere deg etter hvert. Dersom disse plattformene blir litt for kompliserte for din smak, så kan du alltid benytte deg av banken din. De største bankene som for eksempel DnB gir deg muligheten til å opprette både handelskonto og aksjesparekonto slik at du enkelt kan holde oversikt over investeringene dine.


Det aller viktigste med denne plattformen er at du forstår den og at du synes den er enkel å bruke. Når man er nybegynner er det mye som kan virke forvirrende og det er derfor viktig at plattformen du bruker ikke gjør det mer forvirrende enn det trenger å være. Velg den plattformen du synes passer best for deg, uansett om dette er en egen investeringsplattform eller banken din.