Renten for forbrukslån varierer stort

En rente er en prosentandel som beskriver hvor mye en låntaker vil få betalt for et lån. Det er ofte oppgitt som en årlig rente, men avhengig av situasjonen kan renter oppgis og beregnes på en rekke måter. Du kan for eksempel ha en månedlig rente eller en rente som gjelder for en låneperiode lenger enn en måned, men kortere enn et år.

Når du låner penger, betaler du renter til utlåner. Når du setter inn penger på en rentebærende sparekonto, låner du i hovedsak penger til banken, og du tjener renter på det. Noen banker tilbyr høyere rente enn andre. Vi skal i denne artikkelen gå igjennom hva som gjør at disse rentene kan variere så mye, og da spesielt i forhold til å forbrukslån.

Hvordan fastsettes forbrukslånets rente?

Hvis du trenger et lån og har mottatt flere forslag fra flere långivere - sammenlign forbrukslån! Det er ofte normalt å sammenlikne lånene for å finne det lånet som passer best for deg, og en av de første tingene du sammenligner da er ofte renten. Selv det billigste lånet kan være dyrt, og renten har derfor stor effekt på beslutningen. De fleste vet at renten kan variere, men det er færre som er klar over at to personer som søker om samme lån i samme bank kan ha ulike renter. Hvorfor er det tilfelle?

Banken vil alltid gi deg et spesielt og personlig lånetilbud etter å ha tatt mange ulike aspekter i betraktning. De vil ha et bilde av deg som låntaker og av risikoen for at du ikke gir tilbake lånet. Du må derfor betale høyere rente, jo større risiko må banken ta ved å låne penger til akkurat deg. Vi skal derfor ta en titt på hva banken vurderer når de kikker på lånesøknader og vurderer deg som låntaker.

Inntekt

Når du søker om lån, vil inntekten din ha betydelig innflytelse på både renten du tilbys og bankens beslutning om å gi deg lånet i det hele tatt. Sannsynligheten for at du klarer å betale tilbake lånet når den tid kommer øker i takt med inntekten din. Det varierer fra bank til bank hvor mye dette har å si, men at du har en fast stilling og en fast inntekt er ofte en forutsetning. Renten du vanligvis mottar synker etter hvert som inntekten øker.

Gjeld

I tillegg vil bankene vurdere hvor mye gjeld du har for øyeblikket. Hvis du allerede skylder penger på en rekke forbrukslån, boliglån, studielån eller andre lån vil dette gjøre det vanskeligere for deg å tilbakebetale banken som skal gi deg et nytt lån. Dette vil bli sett på som en risiko av banken, og som følge av dette vil renten bli høyere. Du risikerer at banken avviser deg direkte hvis du har lav inntekt og har mye gjeld. Den beste renten vil bli tilbudt deg hvis du tjener høy lønn og har mindre gjeld.

Betaling og kredit

Hver gang du søker om kreditt i en bank eller annen finansinstitusjon, vil det bli foretatt en kredittsjekk av deg. Kredittsjekken ser på og vurderer en lang rekke aspekter ved din økonomiske situasjon og betalingsevne.

To organisasjoner som har tilgang til dine opplysninger og som vil gi dem til banken er Kredittoplysningen AS og Lindorff. Bostedsadresse, inntekt, gjeld, eiendeler, betalingshistorikk, eventuelle betalingspåminnelser eller inkasso, forretningsinteresser og skatter er bare noen av variablene som tas i betraktning. Basert på alle disse dataene blir det gjort en beregning for å få kredittscore, som varierer fra 0 til 100. Dette tallet indikerer sannsynligheten for at du vil være i stand til å betale tilbake lånet ditt. Jo høyere poengsum, jo større sannsynlighet er det for at lånesøknaden din blir innvilget, sikt deg derfor til en poengsum på minst 50. Jo bedre rente du får vil avhenge av antallet.

Beløpet du skal låne

Mengden av lånet er et avgjørende hensyn når banken fastsetter lånerenten. Renten for et lån på 15 000 kroner er ofte høyere enn for et lån på 500 000 kroner. Bruker du en av lånekalkulatorene som tilbys av bankene, kan du også se dette. Det er derfor billigere å låne litt mer med en gang fremfor å låne litt og litt. 

Alder

Banken kan ta hensyn til alderen din ved fastsettelsen av renten på lånet ditt. Selv om du er gammel nok, vil en ung låntaker ofte måtte betale mer i renter enn en eldre selv om de fleste banker har en minstegrense på 20 år.

Utdanning

Type og nivå på utdanningen din kan også påvirke renten du får. Din betalingsevne i fremtiden er relevant for dette. Hvis du har en lang og relevant utdanning, er det større sannsynlighet for at du raskt finner jobb hvis du mister din nåværende stilling. Din risiko for banken vil øke og renten vil stige dersom du har minimal utdanning eller har valgt et yrke med få jobbmuligheter.