Vi har en ny verdensmester i sjakk!

Polske Jan-Krzysztof Duda har blitt kronet som verdensmester i sjakk VM 2021 etter å ha vunnet over Russlands Sergey Karjakin i finalen i Sotsji. Tilstede var det ingen Magnus Carlsen.

Brukte spilleautomater

Ny verdensmester i sjakk

Polakken som slo ut verdensmester Magnus Carlsen i semifinalen tok kontrollen tidlig i spillet mot sin finalemotstander Sergey Karjakin. Dette skjedde etter en kamp som endte i remis dagen før. 

Karjakin som selv er en verdensmester i sjakk fra 2015, spilte en Semi-Tarrasch i dronninggambit, samme som han brukte mot landsmannen Vladimir Fedoseev i semifinalen. Dette var ikke Duda uforberedt på ettersom han allerede hadde møtt dette forsvaret tidligere i konkurransen mot russiske Alexander Grischuk.

Etter bare noen få utvekslinger etter kampstart hadde den polske spilleren fått overtaket og fortsatte å presse motstanderen som selv strevde i en kamp mot klokken. Etter et krevende løp gjorde en utmattet Karjakin en tabbe og ble klart at Duda kom til å bli den nye verdensmesteren i sjakk. Magnus Carlsen måtte i år nøye seg med en tredjeplass i denne omgang.

Ingen finaleplass på Carlsen

Etter at semifinalens to langsjakkpartier endte i remis ble kampen om finalebillettene forlenget til en tredje dag med spill. Istedenfor et nytt parti med langsjakk skulle det hele avgjøres med. Dette ble i forkant av kampen sett på som en fordel til Carlsen, men denne gangen gikk det dessverre ikke veien. Med svarte brikker spilte Carlsen til remis i det første partiet, men han måtte si seg tapt i det neste. Han trakk det korte strået i det avgjørende spillet, til tross for han fikk gjøre det første åpningstrekket sitt med de hvite brikkene. Det sammenlagte resultatet viste til slutt at vinneren ble Duda med poengscoren 2,5-1,5 etter fire partier.

Carlsen skal likevel ikke være den som får all oppmerksomheten etter spillene, for Duda imponerte stort og var en fortjent vinner av partiet. Mot slutten var det et svært spennende spill med mye nerver, men polakken forsvarte seg godt da Carlsen satte i gang noen angrep som kunne ført til remis og en lengre semifinale..

I etterkant av tapet skrev Carlsen på Twitter at tapet «er utilgivelig». Han skrev videre at det å tape åpenbart var smertefullt, men at han uansett er fornøyd med turneringens progresjon. Han sitter igjen med følelsen av at det hele har gitt god trening for det som kommer senere i år.

Ny sjanse for nordmannen 

​​For flere sjanser skal det bli. Mot slutten av 2021 skal Magnus Carlsen i nok en VM-kamp. Der skal han spille mot hans russiske barndomsvenn Jan Nepomnjasjtsjij. Og denne gang på et fysisk brett! Nordmannen har for det meste kun vært å se digitalt det siste året, så det er mye å glede seg til mot kampen som finner sted i Dubai senere i år.