Mobilen overtar

Først i 2008 kom iPhone offisielt til Norge. Lite viste vi hvor mye livene våre ville endres av denne utrolige nyvinningen. Nyvinningen som egentlig ikke var noe nytt i det hele tatt, bare noe mye bedre og enklere enn det som fantes fra før av. Det gikk plutselig an å utføre oppgaver på en mobil som man tidligere var helt avhengig å gjøre på en stasjonær maskin eller laptop. Kanskje ikke like enkelt i starten, men det ble i alle fall mulig.
Mobilen overtar

IT-medarbeidere var kanskje noen av de første som tok i bruk mye av mulighetene og kraften man plutselig hadde med seg overalt. De fikk muligheten til å (til nød) drifte serverparken, i hvert fall utføre enkle driftsoppgaver fra mobilen mens de var på farten. Man kunne skrive kode, gjøre feilrettinger og kjøre oppdateringer på vei til eller fra jobb, på buss eller tog.

Journalister kunne både skrive og publisere saker mens de var ute i felten bare med mobilen. De kunne selvsagt også ta bilder direkte på enheten og bruke i nyhetssaker.

Investorer og andre i finans startet å flytte millionbeløp rundt i markeder bare ved noen tastetrykk. Aksjehandelen kunne nå utføres mens man var på treningssenteret eller bare en kort tur innom toalettet.

Mobiltilpasset

Selv om den nye iPhone og de andre touch-smarttelefonene som kom i etterkant klarte å navigere nettsider helt fint slik som de var, startet man allikevel å utvikle mobiltilpasset innhold. Først hadde man helt separate sider for mobil og desktop. Senere kom responsivt design som fungerte like godt helt uavhengig av hvilken enhet eller nettleser man benyttet.

Brukeropplevelsen blir det aldri slutt på å videreutvikle. Ting blir enklere og mer intuitivt å bruke. Se oversikten for mobil casino, hvem og hva som har best støtte for mobile enheter.

Mobilbruken gikk lenge bare en vei

Helt siden mobilen fikk mulighet til å aksessere nettsider og Internett generelt, har man sett en klar trend om at bruk av mobil vil på et tidspunkt overta nesten all tidligere pc-bruk. Det er forventet at på et tidspunkt er det kun profesjonelle som vil eie og bruke noe annet enn mobile enheter. Ingen andre vil ha bruk for det. Entusiastene innen forskjellige fagfelt også selvsagt, men det daglige som de fleste har behov for kan løses med mobilen. Eller kanskje et nettbrett ved behov for større skjerm.

2020 - annerledes året

Trenden ble brutt når pandemien kom. Folk var hjemme, folk arbeidet ut i fra hjemmene sine i stedet for å reise til kontoret. Salget av stasjonære maskiner skjøt i været. Man så det i statistikker over alt at folk satt mer på ikke-mobile enheter. Mange nettsteder har lenge hatt flere besøk fra mobile enheter, men da endret dette seg tilbake. Folk var mere i ro, og satt seg derfor mer og oftere foran den store skjermen. Mange hadde også bedre tid, og mange nettbutikker kunne også merke at folk hadde mer penger.

Så snudde det igjen

Men etter som vi hadde vært på hjemmekontor en stund, snudde trenden igjen. Mange fant ut at man kunne utføre mye av jobben på mobilen eller nettbrettet. Møter ble avholdt på Teams eller Zoom i parken eller bare mens man tok seg en spasertur. Brakkesyken var å ta og føle på, så folk dro mer ut. Enten man jobbet som regnskapsfører eller til og med lærer, viste det seg at mye av jobben kan gjøres fra hjemmekontor, og også bare mobilen.

Den gamle trenden har altså så godt som gjennopptatt. Vi får håpe den varer, og at verden generelt tar opp de fleste av de gamle gode trendene, og at alt blir normal igjen.