Hvorfor og hvordan du bør ha hjemmekontoret

Denne artikkelen inneholder annonsert innhold.

Man skulle tro at mange var rastløse på å komme tilbake på kontoret etter pandemien, men mange selskap har opplevd det motsatte, nemlig at ansatte heller ønsker å arbeide fra sitt eget hjem. Undersøkelse viser at omtrent halvparten av nordmenn ønsker å jobbe hjemmefra minst to dager i uken. Kun fem prosent ønsker ikke å ha hjemmekontor.

Mange har fått dreisen på å jobbe hjemmefra, og får mer tid og overskudd til annet i sin hverdag. Å selv styre arbeidstiden gjør hverdagen mer fleksibel for mange, spesielt i husstander med barn. På samme tid har det for mange blitt et veldig flytende skille mellom fritid og arbeidstid. Å ha et sted i hjemmet kun forbeholdt jobben vil gjøre det enklere å holde jobb og fritid adskilt fra hverandre.

Skap tydelig skille mellom jobb og familieliv

For mange hjelper det ikke å si til seg selv at man kun jobber til kl. 16, når kontoret befinner seg på kjøkkenet. Det er fort gjort å strekke tiden når reiseveien er kortere. I tillegg har pandemien gjort at vi skal være mer tilgjengelige på mobil og sosiale medier, som har gjort det vanskeligere å holde jobben unna hjemmet.

Sørg for at det der du bor er et tydelig skille mellom arbeid og fritid, enten det er å ha et eget rom der du arbeider, eller lage deg regler om at du for eksempel ikke får jobbe i sengen eller sofaen. Det er lurt å ha plasser i hjemmet forbeholdt ulike aktiviteter, og prøve så godt som mulig å holde på denne inndelingen i hjemmet. Du kan for eksempel skaffe deg noen lenestoler du kan sitte og jobbe i, om du ikke har plass til et eget kontorområde.

Unngå unødvendige arbeidsskader

Mange timer med stillesittende arbeid har ikke kroppen godt av. Når du arbeider hjemmefra, sørg for at du husker å ta pauser og beveger litt på deg. Mange beveger seg mindre når man jobber hjemmefra, nettopp fordi man mister turen til og fra jobb, eller fordi en simpelthen jobber lengre enn inne på kontoret.

Du kan for eksempel ta telefonsamtalen ute på en gåtur, eller du kan lufte hunden i lunsjpausen. Gi kroppen litt endring i posituren og sett deg i en behagelig lenestol, framfor den harde kontorstolen, når du trenger variasjon. Du kan også skaffe deg et lavere bord, så du kan arbeide fra hvilestolen i stua.

I tillegg er det viktig å ha et godt arbeidsbord og en behagelig stol. Sørg for at høyden mellom bord og stol passer, så du ikke trenger å sitte bøyd over PC-en. Det kan også være lurt for kroppen og velværet å ha en god pute å sitte på.

Gjør kontoret til et hyggelig sted du vil være

Samtidig som at mange er glade for å kunne jobbe mer hjemmefra, viser undersøkelser også at arbeidslysten blant folk i Norge har falt etter pandemien. Sørg derfor for at det er hyggelig der du skal arbeide. Du kan pynte hjemmekontoret med planter og andre pyntegjenstander som gjør deg glad.

Gode lysforhold er viktig for at vi skal trives og holde energien oppe. Sitter man i et mørkt hjørne eller i kjelleren, er det lett at man fort blir trøtt. Sett arbeidspulten ved vinduet eller i et lyst rom for best mulig arbeidsforhold. Sørg for at stedet du jobber er en plass i hjemmet der du kan konsentrere deg og ikke blir alt for distrahert og forstyrret.

Hvordan innrede ditt kontor hjemme

Hvis du har barn, gjør det tydelig for familien hvor det er et arbeidsområde, og at det skal være ro der du skal arbeide. Fjern overfladiske ting som fyller overflatene, og rydd vekk ting du vet kan distrahere deg og de andre som oppholder seg der du arbeider.

Å ha et ordentlig kontorrom er et privilegium ikke alle har. Gjør det beste ut av plassen du har hjemme. Det er ikke alltid nødvendig å ha et eget kontorbord når du arbeider. Det kan for eksempel holde å bytte ut kjøkkenstolen med en kontorstol når du skal arbeide, for å skape et skille mellom fri- og arbeidstid. Du kan også skaffe deg andre flyttbare eller klappbare møbler som du kan bruke mens du jobber, for så å flytte vekk når du er klar for dagen.

I Norge er vi glade for å kunne jobbe fra vårt eget hjem. Ta vare på arbeidslysten og sørg for å skape de beste forutsetningene for å jobbe der du bor, slik at du kan jobbe godt i hjemmet i lang tid. Det ser nemlig ikke ut som denne arbeidstrenden kommer til å snu med det første.