Hvordan lage et budsjett: En trinn-for-trinn guide

Å lage et budsjett kan virke overveldende i begynnelsen, men vit at du kan få det til. Hvordan? Ved å bryte ned prosessen litt. Vi skal hjelpe deg ved å dele opp prosessen i tre steg, slik at det blir lettere for deg.

Husk at det kan være litt skummelt å sette opp et budsjett i og med at du må gå igjennom alt du bruker penger på. Likevel er dette nødvendig for at du skal få kontroll over din egen økonomi.

 Trinn 1: Få kontroll over inntekten din

Inntekt er alle penger du planlegger å få inn i løpet av en måned – det betyr at de vanlige lønnsslippene dine og eventuelle ekstra inntekter som salg av klær eller frilans arbeid. Lag separate inntektsbudsjettlinjer for hver lønnsslipp du (og eventuelt en partner) tjener, pluss alt ekstra som kommer inn. Husk at du blir nødt til å regne på nettoinntekten din.

Hvis du har en uregelmessig inntekt, ta en titt på hva du har tjent de siste månedene og oppgi det laveste beløpet som denne månedens planlagte inntektsbudsjettlinje. Du kan justere senere i måneden hvis du tjener mer og legger de ekstra pengene til pengemålet ditt eller en annen budsjettlinje.

Trinn 2: Få kontroll på utgiftene dine

Nå som du har planlagt at pengene skal komme inn, kan du planlegge at pengene skal ut. Det er på tide å liste opp utgiftene dine! Her vil det lønne seg å gå igjennom kontoutskriftene dine for å se hvor mye penger du har brukt de siste månedene. Dekk de fire største behovene dine: mat, bo, transport og nødvendige utgifter som strøm, internett og lignende.  

Tenk på en budsjettkategori som en mappe, og linjene som filene i den. Noen av disse kalles faste utgifter - også utgiftene som forblir de samme hver måned, som husleie eller boliglån.

Andre utgifter endrer seg, som dagligvarer eller bensin. List deretter alle andre månedlige utgifter. Begynn med det essensielle: forsikring, gjeld, barnepass osv. Deretter må du fylle inn alle andre utgifter som for eksempel bettingsider, klær, restaurantbesøk og andre morsomme aktiviteter.

Vi anbefaler her at du tar en titt på kontoutskriften din slik at du kan få full kontroll over hvor mye du har brukt de siste månedene. Dermed vil det bli lettere for deg å se hvor mye du kommer til å bruke totalt senere.  Hvis du jobber for å spare penger, komme deg ut av gjeld eller et annet pengemål, vil du komme dit mye raskere hvis du kutter ned på de uvesentlige utgiftene.

Trinn 3: Lag et nytt budsjett før måneden begynner

Selv om budsjettet ditt ikke bør endres for mye fra måned til måned, er faktum at ingen måneder er helt like. Det er derfor mange oppretter et nytt budsjett hver eneste måned – før måneden begynner.  Når du er klar til å starte neste budsjett, kopierer du bare denne månedens budsjett til neste, og gjør endringer for alt nytt som kommer.

Her er noen eksempler på månedsspesifikke utgifter å forberede seg på:

For å håndtere disse utgiftene kan du lage en budsjettkategori kalt noe sånt som månedsspesifikke ting eller vekslende utgifter. Legg deretter til de linjene du trenger for den måneden og slett de fra forrige måned du ikke lenger trenger. Men hvor kommer disse pengene fra? Du må kutte ned på utgifter et annet sted og deretter flytte på pengene

Hvor kommer pengene fra? Du kan kutte ned på visse utgiftene et annet sted og flytte pengene til denne kategorien. 

Det vil si at du den måneden du skal ta synsundersøkelse eller må kjøpe ny boblejakke, ikke har muligheten til å spise på restaurant like mange ganger som måneden før. Vi anbefaler at du fjerner fra «moro»-kategorien.