Digitaliserings effekt på privatøkonomi

Vi lever i en moderne tidsalder hvor teknologien har stor innvirkning på hverdagen vår. Dette gjelder mange ulike aspekter av livet – inkludert vår private økonomi. Digitaliseringen som pågår i verden gjør både små og store forskjeller, og kommer generelt med en rekke fordeler for brukere. Det har aldri vært enklere eller raskere å få tak i akkurat den informasjonen vi ønsker om vår økonomi og sparing, men det kan også være forvirrende å venne seg til disse løsningene.

Apper til bruk og oversikt

I dag finnes det apper for alt og ingenting – sosiale medier, spill og underholdning, nye casino som kan spilles direkte fra mobilen og mye mer. Og selvfølgelig finnes det et godt utvalg av apper som kan brukes til økonomiske formål og generelt bedre oversikt over økonomien.

For det første har de fleste banker i dag sin egen app hvor brukere enkelt kan logge seg inn og sjekke kontoer, betalinger med mer. Dette gjør privatøkonomien mer tilgjengelig og enklere å sjekke akkurat når det skulle være nødvendig, uten å finne fram en datamaskin eller besøke en bankautomat. Det har også blitt vanlig å bruke en Bankid-app for innlogging, noe som gjør det både enklere og raskere å få tilgang.

I tillegg til de tradisjonelle bank-appene, finnes det også et hav av andre apper og nettsider som kan være nyttige for privatøkonomien. Blant annet er det mulig å sjekke ut ulike apper for sparing, hvor man kan sette mål og følge med på sparingen sin. Dette gjør det igjen enklere å få oversikt, og ofte er det mye valgmuligheter tilgjengelig for å finne en løsning som passer nettopp deg og dine mål.

Betalinger på nett

Et teknologisk fremskritt mange gjerne ikke tenker over er muligheten for å handle og betale på nett. Det finnes i dag tusenvis av butikker som tilbyr sine produkt enten eksklusivt eller også på nett. Dette kan gjøre det enklere å handle smart og økonomisk ved å søke etter beste tilbud og varer, helt uten å måtte forlate hjemmet.

Dersom man ønsker å handle på nett, er det selvfølgelig gitt at bedriften kan gjennomføre elektroniske betalinger. Dette er i dag blitt veldig vanlig, med systemer som kan prosessere betalingsinformasjon raskt og trygt. Dette bekreftes vanligvis ved hjelp av Bankid eller systemer som PayPal eller Klarna. Slik kan man være sikre på at pengene ender opp dit de skal, og følge med på hele prosessen fra nettbanken eller lignende.

Mer tilgjengelige investeringer

Utenom hverdagslig pengebruk og sparing, har digitalisering gjort det mye enklere å investere penger. Tidligere kunne dørstokkmilen føles lang for å sette i gang med investering i aksjer, fond eller lignende, med møter på banken eller med agenter. Slik er det ikke lenger i dag, og det er nå mulig å starte investeringene direkte fra mobilen eller datamaskinen. Dette gjør også at mange flere begynner å investere – unge, kvinner og andre grupper som tidligere gjorde en liten andel av utbyttet.

I tillegg til «tradisjonelle» investeringer i børsnoterte bedrifter, varer med mer, har digitaliseringen også åpnet opp for helt nye muligheter. Blant annet finnes det i dag såkalte «kryptovaluta», desentraliserte digitale valutaer, som det er mulig å investere i og bruke takket være moderne, digitale utviklinger. Noen vil gjerne påstå at dette er fremtidens valutaer, og de har i hvert fall hatt en enorm vekst de siste årene.