De vanligste aktivitetene på nett blant nordmenn

Med den økende tilgjengeligheten av internett og smarttelefoner, har nordmenn de seneste årene oppdaget flere underholdende aktiviteter som lar seg gjøre på mobil.

Spill, gambling og netthandel er blant de mest kjente. Barn helt ned i 3 års alderen spiller lærerike spill på foreldrene sin mobil, og voksne spiller gjerne WordFeud for å trimme hjernecellene. Søker man mer spenning i underholdningen, er det gjerne online gambling eller betting som er mest interessant. Det dukker stadig opp nye casino å velge mellom, så her finnes det noe som passer for alle - om det så er kortspill med pengeinnsats eller spilleautomater man liker best. Den aktiviteten som kanskje nordmenn bruker mest penger på, er netthandling. Denne artikkelen tar for seg de vanligste netthandelvanene blant nordmenn.

Trender i nordmenns netthandelvaner

Det finnes en viss korrelasjon mellom hvor en person bor og hva personen handler på nett. Statistikk viser for eksempel til at netthandel innen klær og mote er størst i Oslo. Ser man på Finnmark og Troms, omsettes det mest i kategorien sport og fritid. Ikke overraskende viser statistikken til at små kommuner som ligger langt unna et handelssentrum, er de som handler mest på nett per innbygger. Det som derimot er overraskende statistikk, er at netthandelen i 2022 av fysiske varer var lavere enn året før. Særlig mindre elektronikk, klær og sko ble kjøpt på nett i 2022. Om dette var en slags reaksjon på at koronapandemien endelig var ferdig, vites ikke. Det ble imidlertid kjøpt betydelig flere tjenester som reiser, kultur, underholdning, fritidstilbud samt overnattings- og serveringstjenester i fjor på nett. 

Nye produkter: matvarer

En annen økende trend vi har sett komme det siste året er matvarehandel på nettet. Dette skjer via mobilapper, og nye aktører dukker opp kontinuerlig. Spesielt aktører som fra før har tilbudt matleveringstjenester fra restauranter hjem til folk, som Foodora og Wolt, har kastet seg på denne bølgen. Nordmenn har dermed oppdaget hvor enkelt og praktisk det er å bestille matvarer på nettet og få dem levert rett hjem. 

Sikkerhet og scams

Til slutt er det verdt å nevne at nordmenn generelt er opptatt av sikkerhet når de handler på nettet. De fleste foretrekker å handle fra kjente nettbutikker, og foretrekker pålitelige betalingsløsninger som Vipps, Klarna, ApplePay og Visa når de fullfører et kjøp. Det er mange uærlige aktører som reklamerer med lokkende tilbud - kun for å lure penger ut av folk. Vær derfor kritisk til nye nettbutikker som dukker opp.

I sum viser disse trendene bekvemmeligheten og mulighetene som netthandel gir, fort blir en integrert del av dagliglivet. Med den økende tilgjengeligheten av smarttelefoner, er det ingen tvil om at netthandel vil fortsette å vokse fremover.