Bruk budsjettet ditt fornuftig – få mer underholdning for pengene

De aller fleste nordmenn har en begrenset sum penger til rådighet hver måned, noe som også betyr at det er viktig å ha kontroll over hva du egentlig bruker pengene dine på. Å lage et budsjett høres kanskje ikke spesielt morsomt ut, men da er det viktig å huske på hva målet er. Budsjettet skal være et verktøy som lar deg få mest mulig verdi for pengene – også når det gjelder underholdning og fritidsaktiviteter.

Derfor bør underholdning og fritidsaktiviteter være med i budsjettet

Et budsjett skal i utgangspunktet inneholde alle inntekter og utgifter. Derfor er det ikke bare boliglån, strøm, mat, bilkostnader og lignende store summer og poster som skal være med i budsjettet.

Hovedpoenget er altså å synliggjøre kostnadene som følger med ulike fritidsaktiviteter og underholdning – fra ferier og pengespill til strømmetjenester og abonnementer.

Balanse mellom forbruk og sparing

Sparing bør være en del av et balansert budsjett. Det er viktig å spare både til uforutsette kostnader, litt større fremtidige utgifter og langsiktig behov som for eksempel pensjon. Samtidig er det viktig at det finnes en balanse mellom forbruk og sparing:

For noen går det sport i å spare for å spare, men det er avgjørende å huske på at sparing handler om å bruke litt mindre penger i dag for å ha litt mer økonomisk handlingsrom i fremtiden.

Husk på at budsjettet er et verktøy

Til slutt er det viktig å husk på at et budsjett er et verktøy, som skal hjelpe deg med å få mest mulig verdi for pengene du får inn på konto hver måned.

Det betyr også at det er helt greit at budsjettet ikke «går opp» hver måned. Du vil sannsynligvis oppdage at noen mål er satt for høyt, og andre er satt for lavt. Da er det helt i orden å tilpasse kartet etter terrenget – slik at budsjettet også bidrar til å gi deg mest mulig fritidsaktiviteter og underholdning for pengene.