5 tips for å spare penger på digital underholdning

De fleste av oss bruker mye tid på digital underholdning via mobilen, datamaskinen og på TV. Noe tilbys helt gratis, men mye av det kommer med en pris. Selv om det ofte bare er snakk om noen små summer her og der, kan det totalt sett bli ganske mye per måned – spesielt dersom man ikke benytter det til det fulle. Her er fem tips til hvordan du kan være mer bevisst over og spare på dine digitale underholdningskostnader.

1. Budsjetter for spill og moro

Mange nordmenn er glad i spill som en form for digital underholdning, enten det er i form av videospill på ulike konsoller, spill på mobilen og/eller pengespill på nett. Denne formen for underholdning kan dog ende opp med å koste en del, spesielt om man ikke tenker over og følger med summene som brukes. Derfor er det anbefalt å ha et tydelig budsjett for utgifter og sette opp en egen post for denne typen underholdning.

Det viktige er å klargjøre hvor mye du har råd til å bruke og deretter holde deg til denne summen. Hos de fleste trygge norske casino kan du benytte deg av verktøy for ansvarlig pengespill som blant annet lar deg sette grenser for hvor mye du kan sette inn, bruke eller tape i løpet av en viss periode. Dette gjør det enkelt å holde seg til budsjettet sitt, noe som er positivt både fra et økonomisk og ansvarlig perspektiv. 

2. Strøm smartere

Lineær TV er for lengst byttet ut med strømmetjenester som Netflix, Prime, MAX, TV2 Play med mer. Men hvor mange av disse tjenestene trenger man virkelig? Nye løsninger dukker stadig opp, og de kommer alle med sine ulike tilbud av filmer og serier. Det er likevel ikke slik at du trenger å abonnere på dem alle hele tiden, da dette fort kan bli unødvendig dyrt.

For å strømme smartere og billigere, må du først få en oversikt over hvilke tjenester du i dag abonnerer på. Trenger du dem alle? Si opp eventuelle tjenester du ikke bruker. Husk at du alltid kan si opp abonnementet for en periode for å fokusere på en annen plattform, og så bytte tilbake. Dersom du derimot føler at du trenger mange ulike alternativer samtidig, burde du sjekke ut om du kan benytte deg av avtaler fra Altibox, Telenor eller andre leverandører som tilbyr komplette pakker.

3. Benytt deg av gratisløsninger

Det finnes mange gratis alternativer for digital underholdning som kan være vel så gode som de betalte versjonene. Mange ser på gratis underholdning i kortformat på sosiale medier som Instagram og TikTok, men det finnes også mye gratis på plattformer som YouTube eller i podkastformat med mer. Så dersom du trenger å spare penger en periode, finnes det nok av gratis muligheter der ute.

Det er også slik at mange plattformer tilbyr prøveperioder helt gratis. Dette gjør at du kan teste ut om plattformen er noe for deg før du velger å betale for den, men det gjør også at du kan ha en periode der du rullerer ulike alternativer helt gratis ved å benytte deg av ulike prøveperioder. Dersom du gjør dette er det bare viktig å huske at de fleste abonnementene går automatisk over til betaling, så ikke glem å kansellere i tide dersom du ikke ønsker å fortsette. 

4. Utforsk familie- og grupperabonnementer

Dersom dere er flere i familien som benytter seg av samme tjeneste fra ulike enheter eller steder, kan det være verdt å undersøke om det finnes noen gjeldende rabatter for dere. Det er nemlig flere tilbydere som har egne abonnementer for familier eller andre grupper. Dette gjelder blant annet Spotify og Disney+.

Dersom familie- eller grupperabatt ikke er riktig for deg, finnes det også rabatter for andre målgrupper. Dersom du for eksempel er student eller pensjonist, kan det finnes rabatter for dette. Så det gjelder å undersøke hvilke tilbud som finnes for din målgruppe og benytte deg av de tilgjengelige rabattene.

5. Vær oppmerksom på skjulte kostnader

Det er enkelt å starte opp nye abonnement, spesielt dersom det tilbys en gratisperiode som gjør at man kan teste tjenesten helt gratis. Men det er ikke alltid like enkelt å huske på hvilke abonnementer man startet opp når, og når de eventuelt begynner å belaste for betalte tjenester. 

Det å ikke ha kontroll over hvilke abonnementer du har og betaler for, kan ende opp med at du betaler for tjenester du rett og slett ikke benytter deg av eller har lagt inn i budsjettet. Derfor er det viktig å få god oversikt og avslutte eventuelle tjenester som du ikke trenger å betale for.

Til slutt er det også viktig å være obs på eventuelle andre «skjulte» kostander, som at et abonnement har gått opp i pris uten at du merket det, eller tar andre utgifter utenom det månedlige beløpet. Dersom det trekkes automatisk fra konto er det fort gjort å ikke legge merke til små forskjeller, men alle disse små beløpene kan bli en del dersom de legges sammen over tid.