Jul 2024

Når faller julen i 2024? Hvor lenge er det til jul? Når er butikkene åpne? Hva er egentlig jul, og hvordan foregår julefeiringen? Hvilke tradisjoner har vi og hvilke julegaver kan man kjøpe?
Julen 2024

Jul 2024 - når faller julen?

Julaften er i 2024 uke 52.

Se kalender 2024.

Jul 2024

Julen er en feiring som hovedsakelig markerer fødselen til Jesus Kristus, en hendelse som er beskrevet i Bibelen og som har en sentral plass i kristen tro. Ordet "jul" kommer fra det gamle engelske ordet "Cristes-maesse", som bokstavelig talt betyr "Kristi messe". Selv om feiringens nøyaktige opprinnelse er uklar, er den kjent for å kombinere kristne helligdager med ulike folkelige og kulturelle tradisjoner fra hele verden.

Julen består av julaften, første juledag og andre juledag. Både første og andre juledag er helligdager i Norge.

Åpningstider julen 2024

Butikker og faste utsalgssteder som selger varer til forbrukere holder stengt på helligdager. For julen 2024 gjelder det da første og andre juledag. På julaften stenger butikkene som regel klokken 16:00, unntak kan forekomme. Utsalgssteder kan holde åpent de tre siste søndagene før julaften mellom klokken 14:00 og 20:00. Sjekk alltid nettsiden til den aktuelle butikken eller senter.

Unntak fra reglene finnes i enklete tilfeller i såkalte brustadbu'er (butikker som ikke overskrider 100 m2), bensinstasjoner, samt turiststeder som for eksempel Hafjell, Hemsedal, Kvitfjell og Geilo. Unntakene gjelder ikke alkoholsalg.

Ølsalg julen 2024

Når stenger ølsalget julen 2024?

Merk at variasjoner kan forekomme i de forskjellige kommunene.

Vinmonopolet julen 2024

Når er polet åpent julen 2024?

Merk at variasjoner kan forekomme. Sjekk åpningstidene til det enkelte utsalgssted.

Feiret vikingene jul?

Selv om våre moderne forestillinger om julen er fylt med bilder av juletrær, gaveutveksling og andre nåtidige skikker, hadde denne perioden av året også stor betydning i vikingtiden, lenge før kristendommens inntog i Skandinavia. Det vikingene feiret var imidlertid ikke 'jul' slik vi forstår det, men en midtvinterfest kjent som 'jól' eller 'yule' på engelsk.

Les mer om jul eller jól i vikingtiden.