Kryptovaluta mining – Hva er det og hvordan komme i gang?

Dersom du er interessert i kryptovaluta har du sikkert hørt om mining og kanskje du ønsker å starte med dette selv? I de fleste land inkludert Norge er det helt lovlig å drive med mining av kryptovaluta, mens i noen land har det blitt ulovlig på grunn av det høye strømforbruket som for eksempel i Kina.

Det er store selskaper som kun jobber med gruvedrift av kryptovaluta i kryptomarkedet, men det er også mulig for privatpersoner å gruve hjemmefra. I denne artikkelen får du vite hva kryptovalutautvinning er og hvordan du kan komme i gang før du stiller deg selv det store spørsmålet: er det lønnsomt?

Hva er kryptovaluta mining?

Kryptovaluta mining er en prosess hvor datamaskiner løser avanserte matematiske oppgaver for å utvinne kryptovaluta. Når en datamaskin har løst oppgaven før alle andre maskiner som driver mining på samme tid vinner denne maskinen. Eier av maskinen som kan være deg eller et selskap får da en forhåndsbestemt mengde kryptovaluta per oppgave. Etter hvert som datamaskinen løser flere og flere oppgaver vil fortjenesten øke. Det tar lang tid for en datamaskin å mine en stor del kryptovaluta og datamaskinen må ha en sterk prosessor for å klare å utføre miningen.

Slik kommer du i gang med kryptovaluta mining

Det aller første du må gjøre er å gå til innkjøp av en god datamaskin. Velg gjerne en som er spesialtilpasset kun for mining, slik at mining prosessen går raskest mulig. De spesialtilpassede datamaskinene kalles ASIC. Datamaskiner som fungerer godt til mining kommer i ulike prisklasser, men ligger ofte på rundt 30 000 - 100 000 kr per maskin. Hvilken type maskin du skal velge kommer også an på hvilken type kryptovaluta du ønsker å mine.

Skal du mine Bitcoin, Bitcoin Gold eller Litecoin, velger du ASIC. Hvis du ønsker å mine xCash, zClassic eller Ethereum er GPU å anbefale.

Når du har datautstyret på plass, må du gå til innkjøp av et mining-program. Det finnes noen gratis alternativer der ute som kan testes ut. Du må også opprette en digital lommebok som du kan overføre midlene dine til.

Hvilke typer kryptovaluta kan mines?

Det finnes flere ulike kryptovaluta du kan mine og de mest populære er:

Fordeler og ulemper ved mining

Det er flere fordeler når det kommer til mining av kryptovaluta og den største er kanskje at man kan få en fortjeneste på det hvis man gir det tid og investerer i godt utstyr. I tillegg til fortjeneste, kan det være spennende og lærerikt for de som har interessen for det.

Det er noen ulemper ved mining også. Den største ulempen er at en datamaskin bruker mye strøm og genererer mye varme når grafikkortet jobber. I tillegg kan det bli ganske mye støy når maskinen jobber.

Er det lønnsomt å drive med mining av kryptovaluta?

Det kan være lønnsomt på lang sikt, men investeringen i datamaskin, programvare og strømkostnader, vil gjøre at du må ut med store summer i oppstarten og du vil mest sannsynlig ikke se noen fortjeneste før etter flere år. Nå ligger strømprisen i Norge på rundt 2,77 KWH og det vil da ikke være høy fortjeneste nå i dag. En maskin som står på hele dagen for å mine kryptovaluta vil komme til å bruke mye strøm og derfor kan utgiftene bli høyere enn fortjenesten.

Konklusjon

Kryptovaluta mining er altså en prosess der datamaskiner konkurrerer om å løse avanserte matematiske oppgaver. Når du har det rette utstyret, er det lett å komme i gang med mining av kryptovaluta og du kan få en fortjeneste ut av det på lang sikt. Investeringen i utstyr og programvare har en høy pris, men med god tålmodighet vil du sannsynligvis kunne tjene på det i det lange løp.